Datum objave: 31. Srpanj 2015

FOTO Registriran prvi električni automobil u Šibensko – kninskoj županiji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Ana i Joško Lokas, vlasnici tematskog parka „Etnoland“, vlasnici su prvog električnog automobila u Šibensko – kninskoj županiji, a „Etnoland“ je postao prvim eko – etno selom u Hrvatskoj koje za prijevoz i servisiranje svojih potreba ima električni automobil.
„Etnoland“ koji ove godine slavi svoj 10. rođendan i njegovi tvorci, poduzetnik s vizijom Joško Lokas i njegova supruga Ana, odlučili su se za nabavu ekološki podobnog automobila u skladu sa svojom vizijom tematskog etno parka kao istinske oaze tradicije, folklorne baštine i čistog okoliša. Bešumni automobil koji ne emitira štetne plinove i ni na koji način ne zagađuje okoliš poruka je koja potvrđuje temeljne vrijednosti „Etnolanda“ kao institucije koja čuva zavičajnu baštinu, pretvara je u prvorazredni turistički proizvod i promiče važnost zaštite svih zavičajnih vrijednosti među kojima posebnu vrijednost imaju upravo čisti zrak i ekološki očuvani okoliš.
Pojava prvog električnog automobila u Šibensko – kninskoj županiji, koja po tome prilično zaostaje za većinom hrvatskih županija, poruka je da je došlo vrijeme kada treba mijenjati navike i prihvaćati nove tehnologije koje smanjuju zagađenje okoliša i omogućavaju intenzivnije korištenje alternativnih i obnovljivih izvora energije.
„Ako želimo imati istinski eko etno turizam, iako taj pojam u hrvatskoj nije nikada službeno definiran, ali je prihvaćen, nije dovoljno promicati ga samo deklarativno. Eko etno turizam mora biti naše istinsko, iskreno i dosljedno opredjeljenje jer će nas inače suvremeni svijet koji grabi naprijed divovskim koracima kada je riječ o jačanju ekološke svijesti i uporabi čistih energenata, pregaziti i ostaviti u zapećku,“ kazao nam je Joško Lokas.

Vrijedno je napomenuti da je Joško Lokas svoj „Etnoland“ opremio i priključkom za punjenje baterija električnih automobila, tako da sada Šibensko – kninska županija ima dvije takve punionice računajući i onu koju je otvorila Tehnička škola.

Imamo dakle dvije punionice baterija električnih automobila i jedan električni automobil u županiji. To je, kada se uzme u obzir broj električnih automobila u susjednim županijama, malo, a ne zvuči baš dobro ni u kontekstu činjenice da se upravo Šibenik ponosi statusom prvog grada u Hrvatskoj pa i svijetu koji je imao sustav proizvodnje, prijenosa i distribucije te prvi cjeloviti industrijsko tehnološki park kojeg je pokretala moderna izmjenična struja. Zbog toga je dolazak prvog električnog automobila upravo u „Etnoland“ poruka svim šibensko-kninskim poduzetnicima i obrtnicima da trebaju ubrzati usvajanje novih ekološki neagresivnih prijevoznih sredstava tim prije jer sada postoje izdašne državne potpore koje bi svakako trebalo iskoristiti kao što je to učinio i vlasnik „Etnolanda“.
Inače prvi električni automobil registriran u Šibensko – kninskoj županiji je VW E-UP! elektromotorom dovoljno snažnim da ga u petnaestak sekundi potjera do maksimalne brzine od 130 kilometara nas. S jednim punjenjem može prijeći 120 do 130 kilometara. Baterije se na punionici predviđenoj za tu namjenu napune za manje od pola sata, a ako je auto priključen na kućnu električnu mrežu punjenje traje oko devet sati.

U poslovnom smislu električni automobil u „Etnolandu“ je na testiranju kako bi se vidjelo kolike su njegove stvarne mogućnosti pa i kolike su uštede moguće iako one nisu bile primarni poslovni cilj pri njegovoj nabavi.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik