Datum objave: 22. Srpanj 2015

FOTO:Duh Alfreda Hitchcocka u Šibeniku: Čudno ponašanje golubova

Diana Ferić
Diana Ferić


Šibenčani i turisti koji su se ranoj jutros zatekli u šibenskoj Kalelargi zastajali su i s čuđenjem pa i dozom zabrinutosti komentirali neobično ponašanje gradskih golubova. Oni su se na zaista bizaran način okupili na tri električna kabla iznad trga Medulić i gusto zbijeni jedan uz drugog nepomično stajali gotovo pola sata. Tijekom tih pola sata ni jedan golub nije poletio niti se bilo koji među njima uznemirio. Izgledali su kao niz prepariranih ptica apsurdno zbijenih jedna do druge. Nisu se ni glasala ni pokazivali bilo kakve znakove uznemirenosti ili bolesti.
Prolaznici su nagađali da su se tako zbili jedan uz drugoga zbog vrućine, neki su razmišljali da ih je na čudno ponašanje natjerala žeđ ili da je možda došlo vrijeme parenja golubova.
Nakon pola sata golubovi su čilo i veselo poletjeli kao da ništa nije bilo. Jedno je jato odletjelo prema katedrali, drugo prema Poljani, a treće se spustilo na Medulić i stalo zobati ono što se našlo između kamenih ploča.
Cijeli taj prizor prizivao je u misli scene iz Hitchcockovog filma „Ptice“ koji je bio snimljen 1963. godine prema istoimenoj kratkoj priči koju je napisala književnica Daphne du Maurier. Film govori o napadima ptica na ljude u kalifornijskom mjestu Bodega Bay iako se u originalnoj priči govori o napadima ptica u Veliku Britaniju.
Hitchcock je inspiraciju za film dobio iz članka kalifornijskih novina Sentinel objavljenog 18. kolovoza 1961. U članku je pisalo kako su ptice u mjestu Santa Cruz, Kalifornija, pokazivale čudno, pa i agresivno ponašanje. Iako je bilo najavljeno da će se za snimanje brutalnih scene napada ptica koristiti mehaničke ptice, tijekom snimanja su korištene žive ptice koje su stvarno napadale glumce. Jedna je ptica skoro iskopala oko glavnoj glumici koja je postala histerična, pala u nesvijest i tjedan dana imala noćne more zbog tog događaja.
Naravno, ne vjerujemo da se šibenski gradski golubovi okupljaju na ovako neobičan način kako bi počeli napadati ljude, ali je priča tako zanimljiva da joj nismo mogli odoljeti.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik