Datum objave: 13. Srpanj 2015

Sestra Hilda ljubav prema Bogu i cvijeću pretočila u zanimljive slike

Diana Ferić
Diana Ferić

Sestra Hilda, jedna od devet sestara benediktinki koje žive u rimokatoličkom ženskom samostanu sv. Luce na Gorici, posebno se zalaže za očuvanje vjerskog i kulturno-umjetničkog naslijeđa svojim unikatnim slikama stvorenih od prešanog cvijeća. Počela se baviti tom umjetnošću prije 6 godina no kada se otvorila suvenirnica u sklopu samostana, odlučila je slike podijeliti s "ostatkom svijeta".

 

U vrtu samostana benediktinke brižno održavaju svakojako cvijeće koje kasnije, uz razne suvenire, prodaju na Gorici. Proces rađenja tih slika nije nimalo lagan i brz. Počinje od branja cvijeća pa do njegovog sušenja, prešanja, rezanja i lijepljenja. Radovi raznih motiva, u svim bojama i veličinama najviše se sviđaju Šibenčanima, kaže sestra Hilda. Turisti koji prođu Goricom rijetko se kad zaustave pokraj suvenirnice pa nemaju niti priliku vidjeti njezine slike.

 

"Ovi radovi razvili su se iz moje ljubavi prema Bogu, cvijeću i umjetnosti. Isprva sam radila samo lijepe kompozicije, slagala boje i oblike, ali onda mi se dopao motiv anđela i svetaca. Koristim svakakvo cvijeće, ponekad čak iz svoje vaze, ali ipak mi je najdraže jedno poljsko cvijeće sa mahunama u laticama koje je skoro prozirno na papiru, iako je do toga teško doći", otkrila nam je sestra Hilda.

 

Budući da je cijeli dan u suvenirnici prati i reakcije turista i uopće turističku sliku Šibenika i nije baš sretna i zadovoljna. "Mislim da je Šibenik pomalo zapostavljen kada je riječ o turizmu. Nekako mi se čini da puno ljudi ne cijeni ovaj grad previše, iako je predivan i povijesno bogat i trebalo bi ga malo bolje prezentirati. Naš samostan nalazi se u najstarijem djelu grada koji je ujedno i najbogatiji kulturno-povijesnim nasljeđem i ovuda prolazi puno grupa turista kojima bi, mislim, bilo zanimljivo malo čuti o vjerskoj i kulturnoj povijesti samostana", smatra sestra Hilda na temelju svog iskustva koje je uvijek najdragocjenije.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik