Datum objave: 30. Srpanj 2014

Srđan Trojan, graditelj "Šibenke" i "Dolačke gitare":Ljubav prema glazbi i Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Desetljećima dugu ljubav prema glazbi te ljubav prema Šibeniku u kojem je rođen i u kojem  živi cijeli život Srđan Trojan pretočio je u originalne instrumente koje sam izrađuje, a koji su  nazivom nazivom i zvukom predodređeni da postanu šibenski brendovi. Zgotovio je neobičnu dvovratnu gitaru odnosno mandolinu koju je nazvao "Šibenka",  izradio je i  "Dolačkou gitaru", a već ima  nacrt za male, akustične orgulje  koje će izraditi od  trske koja raste uz Krku.

 

 "Šibenka": Raspon zvukova od mandoline do gitare 

 

Trojan s ponosom pokazuje "Šibenku"  načinjenu djelom  drva trešnje iz dvorišta poznate šibenske  košarkašice Danire Nakić, dijelom  od javora koji mu je darovao  šibenski stolar Rudi Ninić, a instrument je prirodnim šer-lakom premazao  šibenski restaurator  antiknog namještaja  Zvone Mijić. U njemu su specijalni magneti koje je po Trojanovom naputku izradio Zadranin Eduard Sinovčić tako da  ta unikatna gitara - mandolina može biti i akustična i električna. Oba vrata ukrašena su karakterističnim ornamentom sa šibenske kape.

 

Kakav zvuk "Šibenka" stvara? Trojan kaže da je i njemu to  teško opisati jer  još nije istražio sve  njezine mogućnosti, ali je prikladna za različite vrste glazbe od dalmatinske do rocka. Uskoro će biti promovirana na izložbi koju će prirediti u središtu Šibenika uz potporu Turističke zajednice Grada Šibenika. Priprema i snimanje himne o Jadriji za koju je napisao tekst i glazbu, a koja će biti odsvirana i na tim instrumentima. U svom glazbenom snimit će i spot u kojem će  sudjelovati svi  Šibenčani i zaljubljenici u Šibeniku koji se jave, a  uvjet nije da znaju savršeno pjevati.

 

Otkako se prije četrdesetak godina Srđan Trojan počeo baviti glazbom svirajući i raznim, tada poznati šibenskim bandovima težio je originalnosti, a s vremenom je počeo izrađivati unikatne glazbene instrumente upravi kako bi dobio i promovirao  originalni šibenski zvuk i to mu je svojevrsna misija. " Većina onih koji se danas bave glazbom idu na sigurno, nema inovacija,  glazba je izgubila dušu i sve više manje zvuči isto. Moj je moto, a u to upućujem i mlade ljude koji dolaze  vježbati u moj studijo da je najvažnije biti drukčiji, originalan.  Savjetujem im da  budu kreativni i onomu što rade daju svoj pečat jer jedino tako mogu uspjeti. Danas je najvažnije imati dobru ideju", ističe Trojan. Bitno mu je da se ta originalnost poistovjećuje sa Šibenikom, a to bude unikatni šibensku zvuk, unikatni instrumenti na kojima će turisti moći slušati glazbu samo u Šibeniku.

 

Glazbu je zavilo uz svog starijeg brata Alfreda koji je  bio i ostao virtuoz na gitari pa  je kao mladić čak zazirao od sviranja gitare jer je znao da ne može nadmašiti brata. U glazbenoj školi je svirao  flautu, a onda je kao tinejdžer sasvim slučajno dobio priliku zasvirati bas u nekim bendovima, iako sa  sviranju nije imao puno veze. No ohrabrio se i postao dobar glazbenik, sada i graditelj instrumenta u koje ne ulaže samo veliku ljubav i originalnost već se trudi da koristi sve prirodne materijale i  da, poput starih graditelja instrumenata, svaki bude unikatan. Zbog toga su u dvorištu njegove obiteljske kuće na Građi uz zid poredani trupci  kvalitetnog drva trešnje i rebrastog javora od kojih nastaju njegovi instrumenti  rustikalnog stila.

 

 Specijalist za elektormotore i saomuki graditelj glazbala

 

Trojan  je po struci električar specijaliziran za  elektromotore  i imao uspješan obrt, a samouki graditelj  žičanih glazbala. Koristi znanja onih koji ga podržavaju i savjetuju. Tako ga je u tajne ugađanja pragova na vratovima njegovih instrumenata  uputio  prof. Božidar Grga, voditelj i pokretač ugledne Šibenske orguljaške škole koji ga potiče od prvog dana. Pomažu mu i drugi ljudi s ,kako kaže pozitivnom energijom, tako da  ga materija za izradu instrumenata ne stoji puno.

 

Želi  za izradu instrumenata zainteresirati i mlade kojima, inače, za svirku uvijek rado otvara i svoj glazbeni studio u kojem snima i  Gibonni. Uskoro će , oni koji to žele, u njegovoj radionici moći uživati i u ručnoj izradi originalnih instrumenata.

Koliko god je posvećen izradi šibenskih originalnih instrumenata nije napustio niti svirku. Ima svoj band  Desire u kojem pjeva njegova najstarija kći Freda na koju je, kao i na ostao dvoje djece, također prenio ljubav prema glazbi.

 

 

 

Iz kategorije: Volim Šibenik