Datum objave: 01. Veljača 2014

Šibenik je nekad imao Sud za suzbijanje skupoće!

Diana Ferić
Diana Ferić

Demokratski izabrana vlast Grada Šibenika uočavajući da Šibenčani žive sve teže, hrane se sve lošije i odijevaju sve oskudnije osnovala je Sud za suzbijanje skupoće kako bi obuzdala bezobzirno bogaćenje trgovaca, nemoralnu praksu izazivanja lažnih nestašice posebno prehrambenih artikala kako u cilju podizanja cijena, suzbijanja glasina o mogućem pomanjkanju nekih artikala, izbjegavanja plaćanja poreza i uopće zaštitila Šibenčane od beskrupuloznih prekupaca, nakupaca, švercera i tržišnih kriminalaca.

Na žalost dogodilo se to prije točno 90 godina. Sud za suzbijanje skupoće osnovan je u Šibeniku po uzoru na slične sudove koji su osnovani u Beogradu i Sarajevu, gradovima koji su, za razliku od Zagreba, odlučili učinkovito zaštititi svoje žitelje, njihovu egzistenciju i životni standard. 

Šibensku Sud za suzbijanje skupoće, doznajemo iz dostupnih dokumenata, već je prvih dana rada izre­kao više presuda i oštro kaznio trgovce koji su pretjerivali s cijenom robe, prodavali robu „ispod pulta“, obmanjivali potrošače ili bez stvarnog razloga podizali cijene živežnim namirnicama. Što više Sud se izravno usprotivio samovolji tržišnih ucjenjivača, raskrinkao trgovce koji su sakrivali posebno tražene artikle poput kave i šećera da bi im podigli cijene te izdao naloge da organi vlasti obave premetačine u svim trgovačkim radnjama za koje se sumnja da se njihovi vlasnici upuštaju u špekulacije na štetu Šibenčana.

Zanimljivo je i indikativno, a za današnje vrijeme i vrlo poučno, da se Sud za suzbijanje skupoće ozbiljno bavio i pitanjima uvjeta rada trgovaca i pomoćnog osoblja, fizičkih radnika, čistačica i dostavljača te kontrolirao sve vlasnike trgovina u Šibeniku i okolici. Zvuči nevjerojatno ali Sud je opominjao, izricao ukore pa i novčano kažnjavao vlasnike trgovina koji su izrabljivali šegrte, tjerali prodavače da metu i čiste radnje, prisiljavali trgovce i trgovačke pomoćnike da obavljaju fizičke poslove, a najrigoroznije su kažnjavali vlasnike trgovina koji nisu na vrijeme plaćali robu dobavljačima, posebno šibenskim težacima!

Na kraju evo i nagradnog pitanja:

Što mislite je li moguće da učinkovit i pravedan Sud za suzbijanje skupoće kakav je u Šibeniku postojao prije devedeset godina bude osnovan i uspješno radi bilo gdje u današnjoj Hrvatskoj?

Iz kategorije: Volim Šibenik