Datum objave: 05. Ožujak 2012

Franko Vidović o državnom proračunu i kadrovima u državnoj vlasti

Diana Ferić
Diana Ferić

Franko Vidović, saborski zastupnik SDP a- i zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika ne krije da je stranački dogovor na nacionalnoj razini  bio preči od inzistiranja na lokalnim programima prilikom prihvaćanja ovogodišnjeg državnog proračuna. O odnosu državne vlasti prema Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji te razlozima izostanka šibenskih kadrova  u državnoj vlasti razgovarali smo s njim za Šibenik News: 

- Nakon izbora za saborskog zastupnika isticali ste kako Vam je glavna briga  izboriti se da u proračun uđu neki važni šibenski projekti što je i u skladu s vašom tvrdnjom da će Vam  Šibenik uvijek biti na prvom mjestu. No, kod prihvaćanja državnog proračuna to se nije moglo primijetiti. Zašto?
- Mi smo se na razini stranke složili s tim da  pristajemo na to da ne inzistiramo na lokalnim programima  već da se novac angažira na ključne projekte koji mogu oživjeti gospodarstvo, a nakon toga, ako to uspije, možemo tražiti novac za lokalne programe.  Sve snage su bačene na izlazak iz recesije. Što se tiče državne pomoći Šibeniku i Šibensko - kninskoj županiji u nju ne sumnjam. Sigurno je da će Vlada RH će podržati sve projekte koji se sufinanciraju iz  evropskih fondova, a to znači uređenje tvrđave sv Mihovil, RCGO Bikarac, i šetnicu u kanalu sv. Ante  i tu neće biti nikakvih problema. Jednako tako bit će široke ruke i za neke projekte na razini Županije.  Jedan od prvih ugovora koji je Ministarstvo potpisalo za financiranje europskih projekata  bio je upravo projekt Bikarac za što će se izdvojiti 10 milijuna kuna. Tu se vidi kakav tretman ima Grad Šibenik u ovoj vladi

- Zašto niste podržali amandmane HDZ - ovih zastupnika iz Šibensko - kninske županije Ante Kulušića i Branke Juričev Martinčev  da se u državnom proračunu osigura milijun i pol kuna za izradu idejnog projekta šibenske nove bolnice, te 7,5 milijuna kuna za magnetsku rezonancu koja je nužna?
-  Novca sada nema i ne možete tražiti ono čega nema. Držim da moramo dati Vladi da otvori investicijski ciklus i oživi gospodarstvo, a onda ćemo razgovarati o lokalnim programima. Državna pomoć se ne očituje samo u novcu. Nama će velika pomoć biti  ako nam Vlada pomogne da dobijemo u vlasništvo  zemljišta TEF. Razgovarali smo  o tome s ministrom financija i  predali mu Studiju. Tu se mogu napraviti pomaci. 

- Što je sa lokalnim projektima? Hoće li restrikcije u državnom proračunu utjecati na njihovu  provedbu?
 - Ne. Grad Šibenik je tu pokazao dozu žilavosti. U našim projektima smo se gotovo isključivo oslonili na vlastite snage i izvore financiranja.  

- Čini mi se da Šibenik gubi i zbog toga što šibenskih kadrova nema nigdje u državnoj vlasti.  Imenuju su ljudi u ministarstvima, nedavno su se mijenjali upravni i nadzorni odbori javnih poduzeća, a Šibenčana nema ni u tragovima!
- Polako,  proces formiranja  i preuzimanja državne vlasti još nije završen. Pustimo neka se to dovrši  pa ćemo onda razgovarati. Nemojmo koplja lomiti unaprijed. 
 

- Ne mislite li da bi bilo dobro ipak u taj proces uključiti i neke ljude iz Šibenika ili pak to što ih nema znači da smo svi nesposobni za takve funkcije. Nitko ne može osporiti činjenicu da oni koji u ministarstvima  imaju svoje ljude bolje prolaze!

-Jedna je priča što ja mislim, a drugo je što je realno. Kad je  Šibenik u pitanju ja mislim da bi bilo najbolje da su od predsjednika  države i  premijera  pa onda i ministara svi iz Šibenika, ali to je nerealno. Svi znamo kako je bivša vlast fukcionirala. Dobro je imati svoje ljude u Vladi, ali što je Šibenika imao prije  - jednog državnog tajnika. Ajmo realno pričati. Jesmo li imali korist od toga? Ja je nisam vidio, a pretpostavljam da je  nisu vidjeli ni građani. Moja teza s kojom sam išao na izbore i koje se uvijek držim u životu je da se oslanjam prvenstveno na  na samog sebe pa da onda  vidim tko mi može pomoći. Najvažnije je da vidimo kakve projekte ima Grad Šibenik i koliko su oni važni za Grad i regiju, a manje je važno tko će te projekte provoditi. Za mandata dr Županovića  Šibenik je dobio ono što do sad nitko nije napravio - Strategiju razvoja  i to je dokument  koji puno znači za dobivanje novca iz  EU fondova i državnog proračuna. Otvorili smo niz novih projekata od plaže Banj, Poljane,  uređenja tvrđave sv Mihovila. To su sve projekti o kojima se i prije pričalo ali se dalje od toga nije maknulo.  Ako imate dobre projekte i sve za njih pripremljeno neće biti problema s novcem, pa ni u ministarstvima koja su, tvrdim, blagonaklona prema Šibeniku. Ako nemate projekte i izrađenu dokumentaciju  zaludu vam je sve, pa imali i svog ministra. On vam tu ne može pomoći. Mi se u stranci ne vodimo po principu vezanosti za tlo nego po principu projekata. Složili smo se  da Vladi treba ostaviti da pokrene gospodarstvo i mislim da se s tim slažu građani Hrvatske. Pustimo da se to odradi, a onda ćemo vidjeti što se može napraviti. Postoje i rebalansi proračuna. 

Iz kategorije: Vijesti