Datum objave: 02. Ožujak 2012

Ponovno se najavljuje gradnja zatvora za 1000 zatvorenika na Podima

Diana Ferić
Diana Ferić

Aktualizran je ponovno stari  plan gradnje zatvora na  Poduzetničkoj zoni Podi nakon što je, najavljući nove projekte, potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obznanio je da Vlada kreće u gradnju škola, bolnica te novih zatvora Naime, Vlada je, kako piše  Slobodna Dalmacija svjesna da se svake godine uvećava broj osuđenih osoba - zatvorenika i građana kojima tek treba dokazati krivnju – pritvorenika, a kapaciteti su uvijek isti. Stanovnici zatvora su doslovce nagurani u ćelije, a ima slučajeva da spavaju na madracima koji su posloženi po podu. Osim što Vlada želi riješiti slučaj prebukiranosti zatvora, ta investicija će, uz ostale - kaže Čačić - pokrenuti val zapošljavanja.
Najavu gradnje novih zatvorskih kapaciteta pozdravlja i Splićanka
Definis-Gojanović je posjetila brojne zatvore i sama se uvjerila u kakvim uvjetima žive njihovi stanari.
- Već godinama su zatvorski kapaciteti prenapučeni u Hrvatskoj. Službeno ima mjesta za 3770 osoba, a brojke se penju više od 5000 i stalno rastu. Primjerice, prema službenom izvješću Europskog odbora za prevenciju mučenja - CPT, koje je uslijedilo nakon posljednjeg posjeta Hrvatskoj u svibnju 2007. godine, kapaciteti su tada bili 3009, a stvarno stanje 4008 zatvorenika. Tada je stanje u Osijeku i Lepoglavi bilo loše. U Osijeku je bilo 20 pritvorenika u ćeliji od 39 m2, uključujući i sanitarni čvor. Zna se da je stanje u Splitu, Šibeniku i Puli vrlo zabrinjavajuće - kaže nam Definis-Gojanović navodeći da iz prenapučenosti proizlaze brojni problemi: pad higijene, nemogućnost bavljenja različitim aktivnostima, smanjena mogućnost posjeta i telefonskih razgovora, porast tenzija između osoblja i zatvorenika, pokušaji samoozljeđivanja i samoubojstava upravo zbog loših materijalnih uvjeta", kazala je za Slobodnu Dalmacijuprof. dr. sc. Marija Definis-Gojanović, stručnjakinja za sudsku medicinu, a inače predstavnica RH u Europskom odboru za sprečavanje mučenja (CPT) i članica Potkomiteta za prevenciju torture pri Ujedinjenim narodima (SPT).
Što se tiče planova nove vlade, ističe Definis-Gojanović, oni vjerojatno nisu novi, nego se nastavljaju na akcijski plan proširenja zatvorskih kapaciteta: dogradnja zatvora u Zagrebu, novi objekt kaznionice u Glini i svakako najveći projekt izgradnje moderne kaznionice na prostoru gospodarske zone Podi kod Šibenika koja bi trebala imati kapacitet od preko 1000 zatvorenika svih kategorija, spola i dobi.
- Problem je u financiranju, ali preko kredita Razvojne banke Vijeća Europe nadam se da će se iznaći dovoljna sredstva. Gradnja šibenskog zatvora, prema planovima, trebala bi početi ove godine - kaže Gojanović, nadajući se da će se tako konačno riješiti i smještaj pritvorenika, dakle onih koji još nisu osuđeni i nije im izrečena kazna., kako piše SLobodna Dalmacija

Iz kategorije: Vijesti