Datum objave: 28. Veljača 2012

"Naše gore list" izvukao 906 milijuna kuna ?!

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog novog porez na izvučenu dobit od 12 posto te porez na dividendu koji će stupiti na snaku 1. ožujka  neke tvrtke su se odlučile izbjeći te porezne namete i svojim dioničarima ostaviti veću dobit, a među njima prednjači "naše gore list" - Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT - a, kako piše Index.hr. Zbog takvih manevara država će izgubiti milijune kuna u državnom proračunu. Najdrastičniji primjer "zaobilaženja" države događa se u HT-u koji će prije 1. ožujka isplatiti 906 milijuna kuna predujma dividende., ističe Index.hr.
Proračun gubi 80 milijuna kuna

Polovica tog iznosa će završiti na računu Deutsche Telekoma, a dobar dio ide i mirovinskim fondovima koji drže 8 posto dionica i imaju pravo na 160 milijuna kuna dividende. Isplatom predujma će dobiti 80 milijuna kuna neopterećenih novim porezom. U slučaju da HT nije izveo ovaj potez, država bi na porezu zaradila 80 milijuna kuna, piše Vjesnik.  

Iako dionice HT ima i 200 tisuća građana, oni ne bi platili porez, jer su njihove dividende uglavnom niže od 12 tisuća kuna, pa je predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić time samo išao na ruku velikim dioničarima, odnosno Deutsche Telekomu i mirovinskim fondovima, ali i sebi.

Iz kategorije: Vijesti