Datum objave: 28. Veljača 2012

Kreće natječaj za izgradnju i uređenje šibenske plaže Banj!

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je objavio natječaj za izgradnju sportsko-rekreacijskog centra, odnosno gradske plaže, Banj u Šibeniku, i to za prvu fazu projekta, kako se doznaje u gradskoj upravi.  Radovi su vrijedni 3 milijuna kun, a trebaju biti obavljeni u 40 kalendarskih dana od dana potpisivanja ugovora. Prema planu, ugovor bi mogao biti potpisan do kraja ožujka što znači da će se Šibenčani  kupališnu sezonu ove godine moći otvoriti na Banju, nakon više od pola stoljeća!

Radi se glavni projekt 

Tvrtka ARX d.o.o. će do 20. ožujka isporučiti glavni projekt izrada kojeg je u tijeku. Prva  faza obuhvaća gotovo sve radove predviđene projektom, osim čvrstih objekata, tako da će se urediti kompletan donji plato sa šetnicom, sportski tereni i sadržaji te tribine. Pripremit će se i  temelji budućih objekata koji će se graditi u drugoj fazi. Radovi obuhvaćaju i izgradnju invalidske rampe za ulaz u more, a uredit će se privremeni prilaz plaži. Postavit će se  i plutače u more i razvest će se sve instalacije kako bi dogodine sve bilo spremno za drugu  fazu gradnje.
 
Idejni projekt uređenja gradske plaže Banj izradila je šibenska arhitektonska tvrtka ARX; točnije četvero autora - Damir Lasinović, Marko Paić, Ivona Ivčević i Ivana Lozić.
Plaža će se prostirati na prostoru od oko 12 000 četvornih metara, na području ispod parkirališta na bazenu u Crnici. Idejnim projektom taj je prostor podijeljen u sedam cjelina, a osim kupališnog prostora predviđeni su obalna šetnica, sportska igrališta-skate poligon, free-climbing, odbojka na pijesku, igralište za košarku, ljetno kino, ugostiteljske objekte, sanitarni čvorovi i dječje igralište te sadašnje parkiralište.
 

Kakvoća mora idealna 

Kakvoća mora uz buduću plažu, koju je pratio Institut Ruđer Bošković, proglašena je idealnom za takav sadržaj, a gradnja kanalizacijskog kolektora i vodovoda koja je dovršena riješila je jedan od osnovnih preduvjeta za uređenje gradske plaže. Tijekom studenog 2010. završeni su i radovi na sanaciji lokacije budućeg kupališta, a u sklopu sanacije prostora TEF-a. U međuvremenu, utvrđena je granica pomorskog dobra.
 
Ideja o plaži Banj rodila se tijekom 2010.g., paralelno s intenziviranjem radova na čišćenju terena TEF-a. Ne samo da je riječ o prostoru koji je u povijesti Šibenika i bio u funkciji kupališta, već je izabrana lokacija idealna utoliko što prostoru TEF-a, pa sve prema mostu na zapad, daje jednu novu perspektivu, a jedan takav sadržaj će pomoći i revitalizaciji povijesne jezgre. Šibenik će se tako i konačno okrenuti moru i postati pravim turističkim gradom. Tu činjenicu prepoznaju i žele i naši građani jer je ispitivanje javnog mnijenja pokazalo da više do 50 posto ispitanih Šibenčana upravo uređenje plaže Banj smatra najpoželjnijim i najboljim projektom gradske vlasti.
 
Prema prvoj procjeni troškovnik uređenja plaže Banj stajat će 1.506.750 Eura. Pored proračunskih sredstava Grada Šibenika, gradska vlast računa i na fondove EU, a postoji mogućnost da Grad uđe u partnerski odnos s privatnim investitorom. Radovi će se izvoditi u dvije faze; u I fazi će se urediti plaža i sportsko-rekreativni sadržaji koji će biti spremni za 2012. kupališnu sezonu, dok će 2013.g. biti u potpunosti dovršena s izgrađenim objektima.

Iz kategorije: Vijesti