Datum objave: 27. Veljača 2012

Predstavljamo: Osmi broj Helopa - časopisa HPK Sv. Mihovil

Diana Ferić
Diana Ferić

Da im je dobrobit zajednice uvijek ispred osobnih interesa, a sigurnost i životi sugrađana miliji od vlastitih, djelima su po tko zna koji puta dokazali članovi HPK Sv. Mihovil iz Šibenika. Kada je njihov grad i Dalmaciju zatrpao snijeg požurili su pomagati gdje god je pomoć bila potrebna. Nesebično su brinuli za druge ne pitajući ni za plaću ni za osobnu sigurnost, a nisu imali vremena čak ni za promociju novog broja vlastitog časopisa.

Tako se dogodilo da su izvlačeći iz snijega ljude i materijalna dobra propustili javnosti predstaviti osmi broj svog godišnjaka koji pod imenom Helop izlazi od 2004. godine. Šteta je što šira javnost o ovom časopisu malo zna. Osim broj kojeg potpisuje urednica Tatjana Bračanov, tiskan je na čak 160 stranica. To je najambicioznije izdanje takvog tipa koje se ikada pojavilo u Šibeniku. Tekstovi su ilustrirani s više od 500 izvrsnih fotografija, a da su vrsni pisci i snimatelji pokazali su Sanda Polić, Ankica Ercegović, Branka Ivas, Julija Dobrinić, Emil Podrug, Ana Škrobonja, Ivan Petković, Neven Ivas Kojo, Mio Kožić, Marica Mihajlović, Neven Magazin, Ive Petrović, Tina Kokić, Kristina i Vinka Musić, Božidar Alviž, Tatjana Bračanov, Joso Gracin, Teo Barišić, Branko Jalžić, Antonija Mihaljević, Hrvoje Bratić, Damir Labor i Alena Hlatki. Raspon tema je golem i kreće se od običnih planinarskih izleta preko alpinističkih i speleoloških poduhvata do speleoarheologije i biospeleologije.
U obilju izvrsnih tekstova teško je odabrati kojeg bi trebalo pročitati prije – one o usponima na najviše planinske vrhove Europe ili one o pogibeljnim avanturama spuštanja u najdublje jame i špilje Hrvatske ili one o sudjelovanju članova HPK Sv. Mihovil u znanstvenim projektima, istraživanjima arheoloških lokaliteta i nastojanjima da se vrijedna prirodna baština zaštiti od zagađivanja i uništavanja.
Šteta je što HPK Sv. Mihovil i njegovi vrijedni članovi pri izdavanju osmog broja Helopa nisu imali veću potporu i više sponzora. Usprkos tome uspjeli su izdati časopis koji bi svatko kome je stalo do Šibenika, dobrog štiva i uvida u nevjerojatne podvige šibenskih planinara, speleologa, planinarskih vodiča o članova Gorske službe spašavanja, bezuvjetno morao imati.
  Časopis Helop je besplatan, a do primjerka je moguće doći pozivom na mobitel 099 213 5175 ili upitom na e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Iz kategorije: Vijesti