Datum objave: 20. Veljača 2012

Umrla najstarija Šibenčanka i Hrvatica - Ljubica Lončar Vuković

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijest da je u 107. godini života  nedavno preminula najstarija Šibenčanka i najstarija Hrvatica, Ljubica Lončar Vuković prošla je neopaženo. Riječ je o Šibenčanki kojoj su u dva navrata najprije 103., a   prije malo manje od godinu dana i 106. rođendan bili čestitali i gradski dužnosnici s obzirom na njezinu duboku starost.

Ljubica je bila rođena 1905. godine kada je šibenske i dalmatinske vinograde pokosila zaraza filoksere, u Šibeniku puštena u pogon tvornica karbida, vapna i umjetnih gnojiva, a Šibenčani prvi puta u povijesti svoga grada dobili novine. Njeni potomci cijelo stoljeće kasnije muče se kako dokazati da Ljubica nije posjedovala oružje, auto, dionice, plovilo što se u postupku ostavinske rasprave  sada od njih traži i što graniči s apsurdom.

Ljubicu, oni koji su je upoznali tijekom njenih zadnjih dvadeset godina života koje je provela u Šibeniku u kući svog unuka Milorada Lončara Miće pamte kao vedru i vitalnu staricu, koja se nevjerojatno dobro sjećala mnogih pojedinosti iz svoga dugog života. Gradskim legendama postale su priče da nikada nije bolesna i da je njen liječnički karton bio prazan te da je živjela u sedam država i čak devet vladara i državnika. Vrlo dobro je pamtila sve ratove, burna vremena, obiteljske događaje, imena osoba koje su nešto značile u njezinu životu, a posebno se dobro sjećala kako je živjela u svim carstvima, kraljevstvima, režimima, okupacijama i državama koje je - nadživjela
Imala je četvero djece, šestero unučadi, desetero praunčadi i jednu čukununučica. Bez supruga je ostala 1941. godine pa je kao udovica proživjela od 36. do 107. godine.
Tužno je što se javnost Šibenika i Šibensko – kninske županije nije zainteresirala za smrt svoje najstarije sugrađanke. Rođendane su joj čestitali šibenski gradonačelnici pa i šibensko – kninski župan, ali na njenom posljednjem ispraćaju nije bilo nikoga. Tako i mi vijest o njenoj smrti objavljujemo s velikim zakašnjenjem nadajući se da će priče o njoj i njene fotografije u virtualnom svijetu interneta živjeti barem onoliko koliko je ona živjela – jedno stoljeće.
Podsjetimo ovom prigodom da je 2008. godine preminula također u 107. godini tada najstarija Hrvatica Kata Čavić iz Starigrada Paklenice te da je trenutno najstarija Šibenčanka vjerojatno Antica Anđelić Sunara koja živi u domu u Zadru.


 

Iz kategorije: Vijesti