Datum objave: 13. Veljača 2012

ZAPISI O SNIJEGU:Šibenčani žele čiste ulice, ali i žale za snijegom!

Diana Ferić
Diana Ferić

 

"Je bija je gadan i zada nam je puno glavobolje ali opet bija je lip i baš nam ga je ža". – komentiraju danas Šibenčani gledajući kako se tope i nestaju debeli nanosi snijega na gradskim ulicama. Šibenčanima nije toliko žao snijega koliko izvrsne atmosfere koja je tijekom desetak proteklih snježnih dana vladala u gradu. Mnogi kažu da se ne sjećaju kada su se tako dobro osjećali i kada je šibenskim ulicama šetalo toliko dobro raspoloženih i vedrih ljudi. Čak su se i ulične i kvartovske akcije čišćenja snijega pretvarale u ugodna susjedska druženja na kakva se u gradu pod Šubićevcem gotovo zaboravilo. Osim toga, pogledajte jednu od fotografija snimljenu jutros na šibenskoj pijaci - čišćenje banaka od snijega čini se kao umjetnička fotografija! 

Zanimljivo je da su svečane snježne dane neki Šibenčani usporedili s otvaranjem Međunarodnog dječjeg festivala s tom razlikom što je zubata zimska idila trajala duže!
Što su Šibenčani radili nakon čišćenja snijega, dopodnevnih šetnji rivom i ugodnih druženja po kafićima? Sudeći po riječima mesara, pekara i trgovaca – gostili su se i uživali u dobroj spizi. Neki mesari ne pamte kada su prodali toliko svježeg i suhog mesa, kiselog kupusa nestalo je već prvoga dana snježne mećave, a u trgovinama su temeljito ispražnjene police s žestokim pićima i vinima. Pivo je kurilo slabo, gotovo nikako kao i bezalkoholni napici, a pekari nisu mogli ispeći toliko kruha koliko ga se tražilo. Svakome je, čini se, u ovim hladnim zimskim danima prijala topla štruca kruha.
Tijekom snježnih dana čini se, najlošije su prošli vlasnici restorana jer je malo tko navraćao na objed. Jedan od ugostitelja požalio nam se da je svaki dan čistio snijeg i od nanosa oslobađao ulaz u svoj restoran ali nije navratio baš nitko. On se nada da je ta apstinencija samo hvatanje zaleta za sezonu vruće mlade janjetine koja počinje za dvadesetak dana. Znalci kažu – janjetina bi mogla biti bolja nego ikada jer ju je ugrizao mraz, a i ovce su se oskudno hranile pa neće biti previše masna.
Među zimske šibenske fenomene mogle bi se uključiti i pohvale na račun djelatnika javnih gradskih poduzeća Zelenila, Čistoće i osobito Gradskog parkinga. Neki su se mrštili da nisu bili dovoljno učinkoviti u raščišćavanju ulica ali kada su čuli da je svakoga dana od jutra do mraka snijeg raščišćavalo recimo svih šest do osam djelatnika Zelenila, promijenili su mišljenje. Opći je zaključak, uz zanemariva grintanja pojedinaca, da je grad u izvanrednim zimskim prilikama funkcionirao odlično uzme li se u obzir da je zadnja takva zima bila prije pola stoljeća. Nije bilo problema u opskrbi strujom, vodom, kruhom i gorivom, trgovine su radile normalno, bilo je i voća i povrća, o kruhu da se i ne govori, a funkcionirale su i sve važne službe – bolnica, policija, vatrogasci.
-Kada bismo ovako kao što smo čistili snijeg čistili naše gospodarske probleme riješili bi mi i svjetsku financijsku krizu. – komentiralo se na štekatima kafića duž šibenske rive gdje se mogao čuti i ovakav telefonski razgovor između jednog Šibenčanina i njegovog prijatelja u Zagrebu: -A je, pa nam je snig. Dobro nas je zatrpao ali čuju, snig tu i tamo može doći do Šibenika, a more do Zagreba neće stići nikada. 

Iz kategorije: Vijesti