Datum objave: 13. Veljača 2012

Sanader: Povlaštenom strujom spašavali smo radna mjesta u TLM - u!

Diana Ferić
Diana Ferić

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dao je u Županijskom državnom odvjetništvu, u prisutnosti odvjetnice Jadranke Sloković, iskaz vezan za aferu TLM – HEP u kojoj ga se tereti da je Ivana Mravka, bivšeg predsjednika uprave HEP-a, poticao na sklapanje štetnog ugovora o prodaji struje mostarskom Aluminiju kojim je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna, prenosimo s tportala

'Nisam odgovarao na pitanja, kao što smo postavili strategiju obrane i u ostalim slučajevima. I ovdje je riječ, to je naša ocjena i procjena, kao i u ostalim slučajevima, o političkom progonu. Riječ je naprosto o odlukama Vlade, i moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vrijeme SR Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže. Brodogradnji smo pomagali izravno iz proračuna izravnim subvencijama, nekima smo pomagali kroz jeftiniju struju. U slučajevima TLM-a i Aluminija Mostar postoji taj politički aspekt koji se ne smije zanemariti', kazao je nakon ispitivanja Sanader.

Sve odluke, kazao je Sanader, bile su utemeljene i na političkom programu s kojim je HDZ dobio izbore.

'Kada su hrvatski birači odlučili 2003. i 2007. godine da nam daju svoje povjerenje, onda su znali da mi želimo da Aluminij Mostar ostane kao vodeći ključni gospodarski subjekt Hrvata u BiH. Kada je riječ o TLM-u, takva je odluka donosila spašavanje radnih mjesta. Što bismo dobili da je 1.200-1.400 ljudi TLM-a završilo na ulici, koji bi tada trošak bio ne za HEP, nego za cijelu državu?' ustvrdio je Sanader i dodao da su odluke bile zakonite i korisne jer bi šteta bila veća da se subvencije nisu davale brodogradilištima, PIK-ovima...

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković pak smatra da DORH, odnosno USKOK u ovom petom slučaju protiv njezinog klijenta primjenjuje isti obrazac.

'Sada smo došli u fazu da se zaista kriminaliziraju političke odluke Vlade, i to ne političke odluke Ive Sanadera, nego Vlade kao najvišeg tijela. Smatramo da smo ušli u fazu političkog progona, naravno da nam se to jako ne sviđa, ali imamo i mi svoj odgovor na to. Naravno da će biti relativno teško s obzirom na broj predmeta i mi se nadamo da će državo odvjetništvo u tim predmetima donijeti konačnu odluku koja neće biti podizanje optužnice, nego odustajanje od kaznenog progona. Možda već u ovom', zaključila je Sloković., piše tportal.

Foto: tportal

Iz kategorije: Vijesti