Datum objave: 13. Veljača 2012

Tortomanija Josipe Roman: „Osim što su lijepe, moje torte su i zdrave“

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Hobijima poput izrade slastica, nakita ili odjeće, bavi se sve više ljudi, sve su to poslovi koji se mogu obavljati od kuće, a gotovi se proizvodi naručuju preko interneta. Nije na odmet ni ako hobi preraste u stalni posao i bar malo podeblja novčanik. Splićanka sa šibenskom adresom, 33-godišnja Josipa Roman svojim se hobijem i dalje bavi iz čiste ljubavi, a njene lijepe, ukusne i zdrave torte pravi su hit na Facebooku.
Za sebe kaže da je oduvijek bila pomalo umjetnička duša, a dosad se bavila kreativnim hobijima poput šivanja i kreiranja odjeće za svoj ormar te izrade ogrlica od fimo mase. Ova diplomirana ekonomistica ima sreću da radi u struci, ali slastičarstvo joj je kroz godine postalo prava strast. Ni sama ne zna koliko torti je do danas ispekla, a fotografije pravih malih umjetničkih djela objavljuje na svojoj Facebook stranici „Tortomanija“. Broj fanova na Facebooku je prešao 1200, što dovoljno govori o njenom talentu, ali i povjerenju koje imaju simpatizeri i kupci.
Torte čak slaže po kategorijama za svačiji ukus: tu su dječje, svečane, torte za krštenja, pričesti i vjenčanja pa čak i torte namijenjene samo punoljetnim osobama.

Majstorica za Disneyeve likove

„Torte sam počela praviti svom sinu i kćeri, za njihove rođendane, krštenja i razne prigode željela sam napraviti tortu kao na slici u časopisima. No, torte s figuricama iz crtića koje sam nalazila na internetu isprva su mi izgledale kao Science fiction. Prijateljica mi je otkrila fondan- šećernu masu kojom se prekrivaju torte i prave ukrasi. Naučila sam je sama praviti i krenula eksperimentirati s likovima i oblicima. Prva torta je bila s uzorkom iz crtića „Hello Kitty“ kćerki za treći rođendan. Tada sam se navukla i otišla na tečaj u Zagrebu gdje sam naučila osnove, a internet i mašta zaslužni su za ostalo“, priča Josipa.

Priznaje da je puno stvari naučila tek iz nekoliko pokušaja, sama improvizirajući, jer nije mogla naći šablonu na internetu ni u knjigama. Iako se radi o hobiju, Josipi izrada torti ponekad oduzme i do 20 sati rada. „Figurice iz Disneyevih crtića nije lako napraviti, potrebno je nekoliko sati rada samo za ukrase, a gdje je još izrada punjenja, šećerne mase i ostalih dekoracija... Kod dječjih torti zahtjevi se mijenjaju ovisno koji je crtani film trenutno u modi, vidim da su sad Štrumfovi u điru, iako se još nisam uhvatila u koštac s tim plavim stvorenjima... Trudim se torte napraviti što vjernije originalu, gledam slike i eksperimentiram s materijalom i bojama. Oni kojima je torta namijenjena uglavnom su zadovoljni“, skromno se hvali Josipa.

Torte bez umjetnih sastojaka

Priznaje da joj velika zarada nije na pameti, u protivnom bi pokrenula svoj obrt i potpuno se posvetila slastičarstvu: „Kad bi mi torte bile glavni posao, ne bih mogla pokriti troškove materijala i naplatiti vrijeme koje potrošim za izradu jedne torte“, priznaje Josipa kojoj za najjednostavniju tortu treba minimalno 200 kuna sastojaka.

Osim što su njene torte ugodne oku, Josipa se trudi da budu i zdrave pa ih radi s domaćim kremama, bez umjetnih prahova i aroma: „ Pečem zdrave torte kakve želim da jedu i moja djeca, a usput uživam u svojoj strasti“, zaključuje Josipa Roman čije slatke uratke možete pronaći na Facebook stranici Tortomanija.
 

Iz kategorije: Vijesti