Datum objave: 12. Veljača 2012

TEMPERATURNI REKORDI: Hladnija je u Dalmaciji bila zima 1929.

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvih deset dana ovogodišnje veljače, iako će  po ući u meteorološku povijest Dalmacije, nisu najhladniji u jjezinoj povijesti. Prema pisanju portala Dalmacija News, oboreni su stoljetni rekordi po pitanju visine snježnog pokrivača u mnogim dalmatinskim gradovima, a također su oborini dosadašnji rekordi po broju dana sa snježnim pokrivačem. 

Koliko nam se god zadnjih desetak dana činilo ekstremno hladno, u Dalmaciji nigdje nisu "pali" temperaturni rekordi. Najhladnije zima zadnjih 100 godina bila je ona 1929, no hladnoća je bila toliko izražena da se u Splitu te godine i nisu vodila službena meteorološka mjerenja. Zima 1956. postavila je većinu temperaturnih rekorda koji su ostali "netaknuti" do danas, a vjerojatno je da će tako ostati i dalje.

Najniža službena temperatura u Splitu u veljači izmjerena je 8. veljače 1956, kada je bilo -8,1°C. Dva dana poslije u Šibeniku je izmjerena najniža temperatura od -11°C. Dubrovnik je rekordno niskih -5,2°C za veljaču postavio 1. veljače 1990. godine.

Prvih deset dana veljače u Splitu srednja temperatura je bila samo 0,6°C, što je gotovo 8 stupnjeva hladnije od višegodišnjeg prosjeka (1961-1990). Druga je to najhladnija prva dekade veljače od početka službenih meteoroloških mjerenja, najhladnija je bila spomenute 1956. kada je srednja temperatura iznosila čak -2,5°C. Svi dani prve dekade veljače ove godine u Splitu bili su hladniji od prosjeka. Zabilježeno je rekordnih 8 dana sa snježnim pokrivačem, a palo je 17mm oborine što predstavlja jednu četvrtinu oborinskog prosjeka za veljaču.

Na priloženom grafu možete vidjeti temperaturno odstupanje za prvih deset dana ove veljače u Splitu u odnosu na tridesetgodišnji prosjek za razdoblje 1961. do 1990.

Iz kategorije: Vijesti