Datum objave: 11. Veljača 2012

GSS - ovci se dva i pol sata probijali do pustinjaka na Dinari

Diana Ferić
Diana Ferić

 Među stotinama intervencija u kojima su proteklih desetak dana sudjelovali pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja sigurno je najbizarnija ona na Dinari gdje su se dva i pol sata probijali do špilje Živa Kamenica na u kojoj već 15-ak godina živi 59-godišnji Vjeko Matković., čitamo na portalu index.hr. "Dva i pol sata smo se probijali do pustinjaka koji u špilji živi od kraja Domovinskog rata", kazao je za index.hr pročelnik GSS-a Vinko Prizmić. Dodao je da su u akciju na Dinaru krenuli na inicijativu Centra za socijalnu skrb u Vrlici. 



"Željeli smo prije ovog drugog snježnog vala provjeriti je li živ te ga pokušati nagovoriti da siđe. No u tome nismo uspjeli, a on je i ranije izbjegavao civilizaciju", kazao nam je Prizmić i dodao kako su mu odnijeli zalihe hrane i vode za pet do šest dana. , piše index.hr. Tportal piše kako su tog pustinjaka uočili planinari. Preko ulaza u špilju navukao je šatorsko krilo i unutra loži vatru. Pretpostavili su da je ugrožen', objašnjava Mile Gverić iz Centra za socijalnu skrb u Vrlici.


Iz Centra je upućen poziv HGSS-u pa se njihova ekipa uputila provjeriti kakvo je Vjekino stanje, te su se nakon dugog probijanja po teškom terenu kroz snijeg uvjerili da je muškarac živ i zdrav. Nije im pošlo za rukom da ga prebace u civilizaciju. Ostavili su mu zalihe hrane i vode dostatne za 5-6 dana.'Vjeko je već 10 godina u planini. I ne želi živjeti nigdje drugdje. Nije baš druželjubiv. Ima on i brata u obližnjem selu Jezović, ali ne želi živjeti ni kod njega', govori Gverić za Jutarnji list.

 

Foto: t.portal 

Iz kategorije: Vijesti