Datum objave: 02. Veljača 2012

Zastupnici- volonteri: Naš posao ne pati zbog saborskih sjednica!

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Oba šibenska dogradonačelnika Franko Vidović i Petar Baranović te vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev zadnja dva mjeseca svoje dužnosti usklađuju s rasporedom održavanja saborskih sjednica. Uskoro ih očekuje naporna rasprava i izglasavanje državnog proračuna, a velik dio radnog tjedna već neko vrijeme provode u automobilu na Dalmatini. Saborske sjednice uglavnom se održavaju od srijede do petka pa ovom trojcu za efektivno vođenje grada ostaju samo ponedjeljak i utorak. Ipak, svi smatraju da se zasad bez problema nose s novostečenim obvezama, a gradovi Šibenik i Vodice od njihovog saborskog angažmana mogu samo profitirati:
„Meni odgovara ubrzani tempo i imam dovoljno energije pogotovo zato jer sam još u godinama kad baš ne bi trebao sjediti u kancelariji. Nije mi problem putovati no eventualno se može pojaviti problem da nisam fizički prisutan u gradu kad se nešto događa. Trudit ću se, dok traju saborske sjednice, iz Šibenika u Zagreb odlaziti utorkom iza radnog vremena da bih nazad bio već u petak i ponedjeljkom normalno na poslu u Gradskoj upravi. Trenutno saborskih sjednica nema do 15. veljače i svi moji odlasci u Zagreb u tom razdoblju su vezani za Šibenik“, kazao nam je dogradonačelnik Franko Vidović te podsjetio kako uskoro u Saboru kreće rasprava o novom državnom proračunu u kojem bi i Grad Šibenik trebao dobiti dio kolača za aktualne projekte.

Šest dana izvan Šibenika

Drugi šibenski dogradonačelnik Petar Branović kazao nam je da je od izborne noći, 5. prosinca iz Šibenika izbivao samo šest dana: „Dosad se snalazim i sve stižem bez ikakvih problema. Cijeli ovaj tjedan sam u Šibeniku, jučer sam otputovao u Zagreb, ali na sastanak Udruge povijesnih gradova čiji je Šibenik član. Mislim da će Grad Šibenik od mog saborskog angažmana imati samo koristi, o konkretnijim temama ćemo pričati kad se neke stvari koje su i tijeku-izrealiziraju“, najavio nam je Baranović koji danas nema saborskih obveza i nalazi se u svom uredu u Gradskoj upravi. Isto razmišlja i Vodičanka Branka Juričev Martinčev:
„Za sad nemam nikakvih problema, kad petkom dođem iz Zagreba, svjesna sam da ću u subotu morati navratiti u ured kako bih sredila zaostale poslove i odgovorila na sve mailove, no rad vikendom mi nije stran, jer se mnogo puta znalo dogoditi da održavamo sjednice gradskog vijeća subotom. Ipak, u budućnosti očekujem sve više saborskih obveza, bit će mnogo važnih odluka i zakona koje treba izglasati pa se nadam da mi moji sugrađani neće zamjeriti ako tada određene obveze u gradu prepustim svom zamjeniku. Ne kajem se jer mislim da u Saboru, osim za boljitak cijele Hrvatske, radim i za moje Vodice“, kazala nam je Branka Juričev Martinčev koja u sabornici iduće dvije godine mijenja župana Gorana Pauka koji je odabrao mandat odraditi do kraja.

Odabrali volontiranje bez dodatne naknade od 5 tisuća kuna

Šibenski dogradonačelnici i vodička gradonačelnica od početka svog saborskog mandata dosadašnje funkcije obavljaju volonterski. S obzirom da ne mogu biti zaposleni na dvije strane istovremeno, svih troje se odlučilo za saborsku plaću, što je očekivano s obzirom da ona iznosi oko 17 tisuća kuna umjesto dosadašnjih 12 tisuća kuna dogradonačelničke plaće, odnosno oko 14 tisuća kuna koliko je iznosila plaća gradonačelnice Vodica.
Iako su prema zakonu mogli, uz saborsku plaću primati i svojevrsnu naknadu, određen novčani iznos za obavljanje svoje dosadašnje dužnosti, naknade su se odrekli jer, kako kažu, ne bi bilo moralno uz visoku saborsku plaću, primati još i naknadu koja iznosi oko 5 tisuća kuna, ovisno o odluci jedinice lokalne samouprave. „Odjavila sam se s platne liste vodičke gradske uprave, a iznos za moje dosadašnje bruto plaće ide u gradski proračun i iskoristit će se za neke druge namjene, mislim da sam donijela dobru odluku jer na ovaj način više novca ostaje u gradskom proračunu“, kazala nam je Branka Juričev Martinčev.
Naknade su se odrekla i oba šibenska dogradonačelnika Franko Vidović i Petar Baranović. Oboje su nam kazali da se naknade odriču sve do završetka saborskog mandata, a od gradskih povlastica koristit će službeni automobil kad obavljaju poslove za potrebe grada dok će u Zagreb putovati osobnim automobilom.
 

Iz kategorije: Vijesti