Datum objave: 31. Siječanj 2012

Mladi volonteri "Argonauta" u Grčkoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga Argonauta iz Murtera, kao partnerska organizacija, sudjelovala je na međunarodnoj inicijativi mladih pod nazivom „Green Village“ („Zeleno naselje“) koja je održana u Grčkoj, u Olimpijskom naselju u Ateni od 20.-26. siječnja 2012. Mladi volonteri Argonaute iz Murtera i Omiša, zajedno s 20-tak mladih iz Turske, Malte i Grčke sedam je dana sudjelovalo na radionicama na temu energetske efikasnosti, te očuvanja okoliša.

Ciljevi ove inicijative bili su podizanje svijesti o korištenju prirodnih energetskih resursa od kojih veliki dio ostaje neiskorišten i pojavljuje se kao otpad koji dodatno opterećuje okoliš. Prirodni resursi su ograničeni i teško obnovljivi pa društvo mora poboljšati stupanj njihove iskoristivosti. Upravljanje energijom postalo je izuzetno važan čimbenik za razvoj i opstanak industrijskog društva jer se na brz, jeftin i ekološki čist način dolazi do energetskih resursa.
"Međunarodna inicijativa mladih 'Green Village' nam je pružila jedno bogato iskustvo. Cilj je bio educirati ljude kako uštedjeti energiju, informirati ih o obnovljivim izvorima energije te promijeniti stav i odnos prema okolišu.. Održali smo prezentacije o aktivnostima koje smo proveli u svojoj zajednici. Razmijenjivali smo ideje i iskustva sa ostalim sudionicima ovog projekta te dijeljenjem letaka pokušali informirati stanovnike Olimpijskog sela o važnosti očuvanja energije i mogućnosti korištenja obnovljive ( zelene ) energije. Ova inicijativa je za nas bila jako poučna, naučili smo da i malim koracima možemo učiniti puno za dobrobit okoliša.", kaže Franka Mudronja,  jedna o sudionica tog skupa.
Svi sudionici su prezentirali situaciju u vlastitoj zemlji, a  razmijenili su i ideja. Osim prezentacija i otvorenih konstruktivnih rasprava na ovoj inicijativi mladih također su korištene i metode teambuilding igara, raznih natjecanja, igranja odbojke, izvođenja performansa u središtu Atene, crtanja grafita, itd.
 

Iz kategorije: Vijesti