Datum objave: 30. Siječanj 2012

Neobična izložba progutanih kovanica, zubi i šigureca u šibenskoj bolnici

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kome se kao djetetu nije dogodilo da je iz znatiželje ugurao u nos perlicu ili frenju, progutao žvakaću gumu ili čak kovanicu? Takve nezgode uglavnom završe prijekorom roditelja koji strana tijela iz svojih mališana čupaju pincetama, a za progutane stvarčice probava nakon dan, dva učini svoje. Ponekad je ipak potrebno otići do liječnika koji će medicinskim priborom iščeprkati zaostali predmet. No, jeste li znali da na šibenskoj otorinolaringologiji postoji pravi mali muzej stvari koje su liječnici tijekom godina izvadili iz svojih pacijenata?
Trenutno se ormarići sa „suvenirima“ nalaze u spremištu, a medicinske sestre sa „ušnog“ odjela su nam velikodušno dozvolile pristup toj neobičnoj zbirci.

Suha grana kao hladno oružje?

U nekoliko desetljeća nakupilo se svega i svačega. Najviše je kovanica raznih valuta, iz svih državnih tvorevina na ovom prostoru, raznih ukosnica, šigureca, zubi, privjesaka pa čak i kamenja . Od neobičnijih eksponata primijetili smo jedan ključ te privjesak u obliku zvijezde petokrake sa simbolom srpa i čekića. Ipak, najčudniji predmet je komad grane koji u ormariću stoji još od 1974. godine. Sestre na odjelu objasnile su nam da se radi o oružju kojim je jedan psihijatrijski bolesnik pokušao počiniti samoubojstvo. Na sreću, preživio je, a grana je umotana u plastičnu vrećicu i sa datumom i imenom pacijenta izložena u ormariću.
Uz svaki predmet naveden je datum, godina te ime i prezime osobe iz koje je izvađen, što, pretpostavljamo, vjerojatno nije po volji pacijenta kojima se nezgoda dogodila. No, u ormarićima se uglavnom nalaze predmeti izvađeni prije više od 30 godina pa je malo vjerojatno da će nakon toliko godina liječnici na odjelu zbog ove neobične izložbe imati problema s ljutim pacijenata.

Zubi u ušima i „nulerica“ u nosu

„Izvađene predmete danas poklanjamo pacijentima koji ih nose kući kao uspomenu“, smije se medicinska sestra Ivana Šimac Mehić koja se uživjela u ulogu kustosice ove pomalo morbidne izložbe i spremno nam pozirala pokraj ormarića. „Djeca najčešće dođu sa perlicama i stiroporom u nosu, a nerijetko nosnice natrpaju i pijeskom „nulericom“ ili kamenčićima s plaže. Jednom smo dječaku izvadili zub iz uha. Svašta mi ovdje vidimo i doživimo za radnog dana“, priča nam sestra Šimac.

Djeca su znatiželjna, a odrasli nes(p)retni. Njima se često u grlu zaglavi riblja kost, a starijim ljudima koji su pogubili zube i teško žvaču hranu, u grlu zapinju cijeli komadi mesa. „Ljeti nam turisti dolaze pravo iz restorana jer nisu znali dobro očistiti ribu pa im kosti zapnu u grlu. Tada budemo malo zločesti pa ih pitamo koja je riba u pitanju. Ako su boljeg imovinskog statusa, uglavnom su jeli škarpinu ili brancina, ribe s većom dračom koju je lakše izvaditi“, šali se sestra i dodaje: „ Ovo kod nas nije ništa, da vidite kako je doktorima na kirurgiji i rengenu- koliko se tu slika i povadi žlica i pinjura, čitav beštek!“
Osim nenamjerno progutanih stvari, ljudi nekad sami sebi naštete: „Kod upale uha guraju pamuk koji potom klizne u uho i tamo se upali pa ga je jako teško izvući. Isto je i sa nekvalitetnih štapićima za uši kojima pamuk otpadne s plastike i zaglavi se unutra. Stoga, pažljivo s čišćenjem ušiju“, upozorava sestra.
Povijesni pregled suvenira iz ljudskog tijela uskoro će biti premješten u nove ormariće i postavljen na zid Ušnog odjela šibenske bolnice gdje će eksponate moći pogledati svi. Tko zna, možda pronađete ime nekog poznanika ili se pak prisjetite vlastite nezgode iz djetinjstva.

Iz kategorije: Vijesti