Datum objave: 27. Siječanj 2012

HUS: Pohvala Smjernicama i kritika zbog izostanka socijalnog dijaloga

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević kritizirao je, na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku, hrvatsku Vladu zbog toga što su sindikalisti sa  Smjernicama  za izradu  državnog proračuna, koje su jučer javno predstavljene, doznali iz medija. "Ovo je prvi  put u sedam godina, otkako sam na čelu ovog sindikata da socijalni partneri  nisu o smjernicama imali priliku niti raspravljati. Štoviše, mjesec dana nakon konstitiuranja nove vlade još nije ni formirano gospodarsko  - socijalno vijeće, a prosvjedi radnika  događaju se u cijeloj Hrvatskoj.", kazao je Matijašević.

Naziv konferencije za novinare bio je "Dodaj gas" kao poziv hrvatskoj vladi , ali  se Matijašević ogradio kazavši  da to "nije aluzija na neke članove vlade koji su zbog više gasa postali predmet sudskog postupka". Pozdravio  je Smjernice i naglasak Vlade  na održivost javnih financija te je ustvrdio kako je to prvi put da je samnjena rashodova strana državnog proračuna i da se predviđa smanjenje deficita ali je istodobno zamjeri Vladi što nije utvrdila konkretne mjere i rokove provedbe. Pohvalno je govorio i o promjeni stope PDV -a, najavi Vlade da će oporezovati dobit koja se ne reinvestira kao i najavu restrukturiranja poduzeća i investicije i energestkom i prometnom sektoru. Neopravdanim i nemoralnim, međutim, smatra to što je  neoporezivi iznos plaće  do 2 200 kuna umjesto da to bude 2. 814 kuna kolika je minimalna plaća u Hrvatskoj.  

Hrvatska udruga sindikata upozorava da je u posljednje tri godine izgubljeno 93,5 tisuće radnih mjesta, a istaknuli su i da zabrinjava činjenica da bez posla ostaju ljudi u realnom sektoru kao što su prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina i ugostiteljstvo dok se broj zaposlenih u javnom sektoru povećao. Stoga HUS poziva Vladu da se ne vrti u krug nego neka "doda gas". 

Iz kategorije: Vijesti