Datum objave: 24. Siječanj 2012

Gašenje mostarskog Aluminija dovodi u pitanje šibenski TLM

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević kazao je u utorak u Mostaru da će od hrvatske vlade zatražiti zaštitu mostarske tvrtke Aluminij budući je ona 12-postotni vlasnik Aluminija, te je izrazio bojazan da bi poskupljenje struje i gašenje pogona mostarske tvrtke ugrozilo i poslovanje Luke Ploče i TLM-a iz Šibenika., prenosi DalmacijaNews.
- Na prvome susretu sa članovima Vlade RH, svim ćemo snagama braniti Aluminij, tražeći od hrvatske vlade da vam pomogne po pitanju cijene struje, ali i po pitanju konačnoga dovršenja procesa privatizacije. Braneći Aluminij ja branim interese Republike Hrvatske, a konkretno i najizravnije, to su interesi gotovo 2.000 djelatnika Luke Ploče i šibenskoga TLM-a - rekao je Matijašević.On je u utorak sudjelovao na zajedničkom sastavnku s direktorom kompanije Ivom Bradvicom te predstavnicima sindikata Aluminija.
Dodao je da je neprihvatljivo da vlasti u Federaciji BiH osporavaju pravomoćnu vlasničku strukturu Aluminija koja je upisana u sudski registar te da blokiraju upis Aluminijevih dionica u registar vrijednosnih papira čime se, tvrdi predsjednik HUS-a "dovodi u pitanje i onih 12 posto kapitala koji je u vlasništvu vlade RH".

Uprava mostarskog Aluminija najavila je nedavno postupno gašenje pogona kako poduzeće ne bi stvaralo gubitke ukoliko vlasti u Federaciji BiH donesu odluku o poskupljenju električne energije, budući je cijena metala na svjetskoj burzi niska a ulazne sirovine visoke.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne zbog iznimno loše hidrološke godine uvozi polovicu potreba električne energije koju plaća oko 60 eura po megawatsatu (MWh) dok istodobno Aluminiju iz Mostara isporučuje energiju po 48 eura po MWh. Zbog toga je EP Herceg-Bosne zatražila poskupljenje električne energije za 30 posto.

Ukoliko se ne promijeni cijena struje, gubitci EP Herceg-Bosne bit će oko 10 milijuna eura u ovoj godini.
 

Iz kategorije: Vijesti