Datum objave: 23. Siječanj 2012

Draženu Petroviću posthumno nagrada "Juan Antonio Samaranch"

Diana Ferić
Diana Ferić

Draženu Petroviću posthumno je  dodijeljena Zlatna povelja za sport i kulturu mira Juan Antonio Samaranch, na svečanosti u palači Dverce u Zagrebu, a na poziv Grada Zagreba i Internacionalne lige humanista  nazočan je bio i šibenski gradonačelnik dr. Ante Županović . Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje na svjetskoj razini i to sportašima  koji su se, pored vrhunskih sportskih rezultata, dokazali i značajnim doprinosom svjetskoj kulturi mira i humanizma na sportskim terenima, ali i izvan njih. Nagradu je primio  i proslavljeni kenijski atletičar Kipchoge Keino. Utemljila ju je  Internacionalna liga humanista, a Grad Zagreb odabran je za sjedište dodjele te nagrade. O dobitniku tog iznimnog priznanja odlučivao je žiri vrhunskih sportaša i osvajača svjetskih olimpijskih odličja koji je prvo nominirao nekoliko kandidata, a zatim i odabrao sportaša - humanista koji je svojim djelovanjem, utjecajem i širenjem poruke mira u svijetu zaslužio nagradu koja nosi ime velikana svjetskog olimpizma i promotora kulture mira, Njegove Ekselencije Juana Antonija Samarancha. Stručni žiri prve Zlatne povelje "Juan Antonio Samaranch" čine Miroslav Cerar, Marlene Ottey, Stojko Vranković, Perica Bukić, Igor Milanović i Mirna Jukić koji su za prvog dobitnika Zlatne povelje odabrali poznatog afričkog atletičara i humanista, Kipchoge Keina, a ovu nagradu posthumno su dodijelili i velikanu hrvatske i svjetske košarke Draženu Petroviću.
Dražen nije bio samo košarkaški Mozart, velikan europske i svjetske košarke, već je prije svega bio čovjek, jednostavan, pomalo samozatajan, a tako velik. Svojoj domovini obol je dao u nekoliko navrata početkom 90-tih, tiho prosvjedujući ispred zgrade Ujedinjenih naroda zbog ratne agresije koja je tada pogodila Hrvatsku. Bio je omiljen u društvu onih koji su znali što je košarka i mada je znao kao beskompromisni razarač tuđih koševa uništavati protivnike, svi su se divili njegovoj igri, sportskom ponašanju i karizmi što se rijetko viđa.
Kipchoge Keino je bio vrhunski svjetski sportaš, uzor i motivator mnogim generacijama kenijskih trkača, a svoj je život i rad osim sportu posvetio dobrobiti svoje zemlje i brizi za one kojima je to najpotrebnije. Kako bi im pokazao ispravan put, osnovao je sirotište, osnovnu i srednju školu, vlastitu zakladu i sportski kamp. nagradu će dobitniku uručiti Elisabeth Rehn, predsjednica Internacionalne lige humanista i doajenka svjetske diplomacije, koja je odlučila da Zagreb, kao rodni grad osnivača Lige akademika Ivana Supeka, postane sjedište nagrade koja veliča sportaša – čovjeka.
Internacionalna liga humanista neovisna je međunarodna asocijacija humanista – pojedinaca sa svih kontinenata, uglednih znanstvenika, kulturnih i javnih djelatnika, vjerskih dostojanstvenika te drugih mirotvoraca koji svojim radom i djelovanjem grade mir, povjerenje i demokraciju. Liga je nastala na temelju inicijative svjetskih uglednika koji uključuju acc. Ivana Supeka, dr. Philipa Noela–Bakera (nobelovca), dr. Aurelia Pecceia (predsjednika Rimskog kluba), dr. Linusa Paulinga (dvostrukog dobitnika Nobelove nagrade), Ave Helen Pauling, Sophie Wandie (indijske književnice), Abdusa Salama (nobelovca), Dalai Lame (nobelovca) te Renea Cassina (nobelovca), koji su 1974. Godine u Dubrovniku, sastavili poznatu Dubrovačku izjavu o miru i povjerenju, a koju je osnivački kongres održan 1976. Godine u Philadelphiji, usvojio te se ona od tada zove Dubrovačko – Philadelphijska deklaracija o miru i povjerenju.
Juan Antonio Samaranch, prvi počasni ambasador sporta i kulture mira Interacionalne lige humanista, dobitnik Zlatne povelje "Humanist 20. stoljeća", u svibnju 2007. godine Internacionalnoj ligi humanista dao je ekskluzivno pravo da u interesu širenja kulture mira i dijaloga među mladima diljem svijeta koristi njegovo ime i lik pod uvjetima koje je ona propisala.

Iz kategorije: Vijesti