Datum objave: 18. Siječanj 2012

Nakon izbora u županijski SDP učlanilo se 26 novih članova

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Interes za dobivanje članske iskaznice SDP-a u nešto više od mjesec dana od dolaska Kukuriku koalicije na vlast naglo je porastao u cijeloj Hrvatskoj, a više upita za članstvo zabilježeno je i u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji. Od dana parlamentarnih izbora 4. prosinca 2011. godine do danas, članstvo SDP-a u Šibensko-kninskoj županiji povećalo se za oko 10 posto pa je danas SDP-ovaca s važećom članskom iskaznicom u županiji oko 1000. PotpredsjednicaGradske organizacije SDP-a Šibenik Anita Jakšić kazala nam je da je zahtjev za učlanjenje u stranku tijekom službene kampanje za parlamentarne izbore podnijelo 12 osoba s područja Šibensko-kninske županije, a nakon izbora, njih još 14.
Porast broja članova SDP-a primjetan je još od lokalnih izbora 2009. godine kad je u Šibeniku došlo do promjene vlasti, od tada pa do studenog 2011. godine broj članova povećao se za 43 posto, a od 4. prosinca 2011. pa do danas, SDP-a u Šibeniku povećao se za dodatnih 8,25 posto. „ Ukupno gledajući, u Šibensko-kninskoj županiji porast članstva SDP-a od lokalnih izbora u lipnju 2009. do danas iznosi 36 posto“, kazala nam je Jakšić. Dodaje kako je za učlanjenje potrebno ispuniti online prijavnicu na internetu ili doći osobno, a ona se potom prosljeđuje predsjednicima gradskih i županijskih organizacijama, a o novim članovima vodstva odlučuju na sjednicama gradskih i županijskih odbora. „Postoje obvezne provjere identiteta osoba koje se prijavljuju jer se u nekoliko navrata dogodilo da netko za članstvo u stranci prijavi osobu bez njenog znanja i pristanka“, kaže Jakšić. Ističe zanimljiv primjer Knina, inače HDZ-ove utvrde, gdje se broj članova SDP-a u 2011. godini utrostručio, a nakon parlamentarnih izbora se, suprotno očekivanjima nije učlanio baš nitko.

617 novih članova u cijeloj Hrvatskoj

Inače, na razini cijele Hrvatske, u nešto više od mjesec dana koliko je prošlo od parlamentarnih izbora oko 35 tisuća članova SDP-a pojačano je s novih 617 osoba.
Kada se ta brojka usporedi s istim razdobljem u 2010. godini - interes za „crvenu iskaznicu“ gotovo je dvostruko posto veći. Naime, od 5. prosinca 2010. do polovice siječnja 2011. godine u SDP su ušla tek 323 nova člana. Koliko je novih članova ideološki blisko SDP-u, a koliko je karijerista koji u promjeni na vlasti vidi šansu za osobni boljitak, nije moguće sa sigurnošću reći, ali ove brojke nesumnjivo pokazuju veći interes građana za politički angažman.

Iz kategorije: Vijesti