Datum objave: 21. Siječanj 2012

Sutra odluka o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti sutra će se građani izjašnjavati o pristupanju Europskoj uniji s kojom je Hrvatska pregovarala od listopada 2005. do 30. lipnja prošle godine, kada su zaključeni pristupni pregovori te potpisan Pristupni ugovor.
Na području Grada Šibenika u biračke popise upisano je 44 635 birač, formirano je 79 glasačkih mjesta od čega ih je 45 u Šibeniku, a ostala se nalaze u prigradskim naseljima i to u školama, prostorijama mjesnih odbora, turističkim uredima pa čak i u privatnim kućama.
U Kninu je formirano 15 biračkih mjesta, 25 mjesta u Drnišu, po 11 u Skradinu te Vodicama, a ostala su raspoređena po općinama. U  Šibensko-kninskoj županiji, prema podacima Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, upisano je ukupno 122.900 birača.
Odluče li građani glasovati za EU, Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica te asocijacije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.
Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU potrebno je da od ukupnog broja birača koji pristupe referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora "za".
Glasovanje o pristupanju Europskoj uniji trajat će od 7 do 19 sati u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje zbog vremenske razlike još danas prvi na referendum izlaze birači na Novom Zelandu na jednom biračkom mjestu u Aucklandu, a završava 23. siječnja u 4 sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u.Državno izborno povjerenstvo (DIP) će na svojoj internetskoj stranici (www.izbori.hr) u 12 i 17 sati objaviti podatke o odazivu birača sa stanjem u 11 i 16 sati. Od 20 sati započet će s objavom nepotpunih privremenih rezultata koje će ažurirati svakih deset minuta.

Iz kategorije: Vijesti