Datum objave: 06. Siječanj 2012

2012.- godina spajanja blagdana

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Unatoč crnim ekonomskim prognozama, za one sretnike koji još imaju posao, 2012. godina, sudeći prema kalendaru, bit će vesela i neradna. Kalendar pokazuje da će 2012., za razliku od prošle, biti godina masovnog spajanja blagdana. Praznici će s vikendima mnogima donijeti pregršt malih godišnjih odmora uz minimalni utrošak slobodnih dana.
Prosječan Hrvat koji ima 25 radnih dana godišnjeg odmora, uz malo vještine mogao bi u 2012. godini isposlovati još tridesetak slobodnih dana i produženih vikenda.  Danas je prvi od takvih dana, Blagdan Sveta tri kralja pao je na petak, što znači da je prvi ovogodišnji vikend već produžen.
Potom stiže Uskrs, koji uvijek pada u nedjelju, no zato je 9. travnja, Uskrsni ponedjeljak, tradicionalno neradni. Praznik rada, 1. svibanj, ove godine pada na utorak, pa će oni vještiji spojiti ponedjeljak s vikendom i prvomajskim utorkom, i tako dobiti čak četiri slobodna dana.
Slijedi Tijelovo, u četvrtak 7. lipnja, koje također tradicionalno pada četvrtkom, a ako tome pridodate i petak, vikend se produljuje na nova četiri neradna dana, piše Večernji list.
Na kraju lipnja stižu Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, koji pada u petak, te Dan državnosti, koji pada na ponedjeljak, 25. lipnja, pa su to, sa subotom i nedjeljom, čak četiri slobodna dana. U kolovozu Dan domovinske zahvalnosti pada u nedjelju, 5. kolovoza, ali se Velika Gospa smjestila u sredinu tjedna – u srijedu 15. kolovoza, što otvara mogućnost ‘spajanja’ čak pet neradnih dana.
Prosinac nosi duplu radost
Na početku listopada slavit ćemo Dan neovisnosti 8. listopada, koji pada u ponedjeljak i jamči tri neradna dana.
Svi sveti su u četvrtak, 1. studenoga, pa se petak, 2. studenoga već može neslužbeno proglasiti neradnim danom jer su Sisvete (uz Veliku Gospu) najveći migracijski blagdan u Hrvata, kada ljudi najviše putuju i posjećuju druga mjesta, što jamči nova četiri neradna dana.
I na kraju, za razliku od 2011. godine, kada su blagdani padali uglavnom na nedjelju, Božić pada u utorak. Štefanje, tj. Sveta Obitelj je u srijedu, pa se slobodno može računati na čak pet spojenih dana. Na samome kraju još četiri moguća neradna dana jer je Nova godina u utorak, pa sa spojenim ponedjeljkom i vikendom čini pravi mali godišnji odmor. (Večernji list)

Iz kategorije: Vijesti