Datum objave: 29. Prosinac 2011

Gradski proračun za 2012. godinu izglasan uz pomoć oporbe

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Šibenski gradski proračun za 2012. godinu u iznosu od 204 milijuna kuna prihvaćen je nakon gotovo trosatne rasprave u Gradskom vijeću. S 14 glasova „za“ i samo 5 protiv vladajuća većina osigurala je izglasavanje. Iako su oporbeni HDZ-ovi vijećnici, kao što je ranije najavljeno, bili protiv proračuna, član njihove liste, predstavnik srpske nacionalne manjine Petar Lalić neočekivano se priklonio vladajućima. U svom obrazloženju kazao je da će podržati predloženi proračun jer bi se njegovim neizglasavanjem Grad Šibenik doveo u još goru situaciju od one u kojoj se sad nalazi. Novinarima je kasnije pojasnio kako smatra da okretanjem leđa HDZ-u nije izdao stranku na čijoj je listi ušao u Gradsko vijeće i dodao kako mu nitko ovu odluku nije sugerirao te nema obvezu nikome polagati račune. Tako su protiv proračuna glasovali HDZ-ovci Ninić, Poljičak, Škugor Kodžoman i Radnić, te predstavnik Šibenskog građanskog foruma Emil Guberina, koji je unatoč nekoliko prihvaćenih amandmana ŠGF-a na proračun digao ruku protiv tog dokumenta.

Guberina protiv proračuna

Podsjetimo, ŠGF jer na nedavnoj konferenciji za novinare predstavio 10 amandmana na predloženi proračun, među kojima su izrada predinvesticijskih studija za izgradnju prstena garaža, osnivanje šibenskog Sveučilišta, izgradnja eskalatora prema tvrđavi sv. Mihovil i promjena radnog vremena knjižnice, te su najavili da proračun neće podržati ukoliko se svi amandmani ne prihvate. Guberina je danas bio usamljen u prijedlozima jer drugog predstavnika ŠGF-a Gorana Mihelčića nije bilo na sjednici, a HSP-ovci, koji su ranije izrazili nezadovoljstvo proračunom, također su ga podržali. Od Guberininih amandmana prošla je izrade studije o uređenju plaže na Martinskoj vrijedna 100 tisuća kuna te predradnje potrebne za izgradnju eskalatora od Doca prema sv. Mihovilu, u iznosu od 85 tisuća kuna. No, s obzirom da je Guberina inzistirao na prihvaćanju svih deset amandmana u paketu, ni ova dva koja su načelno prihvaćena na kraju nisu usvojena.

Sve za udrugu umirovljenika

Nezavisni vijećnik Drago Skorić, inače sklon oporbi,  također je prihvatio prijedlog proračuna uz zahtjev da se njegova udruga umirovljenika TLM-a uvrsti u proračun i iz proračunskih stavki za financiranje udruga iz tekućih donacija, dobije određena financijska sredstva, što mu je na kraju i odobreno. Skorić je prenio vijećnicima stav nezavisnih Ivana Ninića i Ante Gašperova Čače, koji nisu sudjelovali na sjednici, ali prema Skorićevim riječima, podržavaju proračun pa je on, svojim glasom "za", izrazio i njihovo mišljenje. Tako je Grad Šibenik , kao predlagač proračuna uz pomoć oporbenjaka i umirovljeničkih financijskih interesa progurao izglasavanje proračuna za 2012. godinu. Gradonačelnik Ante Županović i njegovi zamjenici pridobili su zastupnike i obećanjima kako ova verzija proračuna nije konačna, a nakon što se donese državni proračun, ovaj gradski će se rebalansima dalje mijenjati pa će biti mjesta i za dodatne prijedloge vijećnika.

Iz kategorije: Vijesti