Datum objave: 28. Prosinac 2011

Video: Šetači preplavili Poljanu i „vratili grad gradu“

Dora Žganjer
Dora Žganjer

„Kad sam vidila ovoliko svita na Poljani, suze su mi došle na oči“, rekla nam je jedna Šibenčanka koju smo sreli u „điradi“ gore-dolje po, za ovu prigodu, ispražnjenoj Poljani.
"Vratimo grad gradu", inicijativa generacije šibenskih maturanata iz 1984.godine održana je drugu godinu za redom, a večeras se na glancanje glavnog gradskog trga, sjatilo i staro i mlado.
Šibenčani su polagano, bilo ruku pod ruku s nekim, ili sami s rukama na leđima nostalgično prešetavali Poljanom, a neki su stajali u grupicama čestitajući blagdane i prepričavajući anegdote iz prošlih vremena. U razgovoru s građanima saznali smo tako da se „pizdinim đirom“ nazivala kružna šetnja od Poljane preko Kalelarge, rive i đardina nazad na Poljanu, a stariji građani pamte i kako se Poljana dijelila prema socijalnom statusu ili mjestu prebivališta:

Gornji gospodski i donji seljački đir

„Gornjim đirom je šetala inteligencija i gospoda, po sredini su išli lijevo orijentirani i pripadnici takozvanog Raškovićevog đira, te studenti i đaci koji bi u 6 ipo nestali i hvatali vlak ili autobus za doma. Donjom stranom Poljane, uz današnju Gradsku knjižnicu, šetali su vojnici, kurve i seljaci. U „krivu traku“ se nije prelazilo, znalo se tko gdje ide. Bilo je lipo, no smatram da se nakon uređenja Poljane ovaj običaj neće vratiti, izgubila se navika kod ljudi. Ja bi i dalje šetao, no jedna lasta ne čini proljeće. Malo nas je ostalo pravih Šibenčana“, ispričao nam je 73-godišnji Vice Šarac kojeg smo zatekli u điradi.

Zaljubili se na Poljani

„Ovo večeras je sjena onoga kako su nekad izgledala popodneva na Poljani. Ovdje sam upoznala sadašnjeg muža, a sutra nam je 38. godišnjica braka i 41 godina od upoznavanja na Poljani“, priznala nam je jedna Šibenčanka koja je večeras prošetala „šotobraco“ s mužem.
„Stvarno je bila ljubav na prvi pogled i evo, dan danas sve je u redu, imamo šestoro unučadi, a nadamo se šetnjama po Poljani još barem 40 godina“, zaključuje zajedno veseli bračni par.

„Sve ljubavi i prijateljstva su se dešavale na Poljani. Kad bi se počele bacati očade mi ženske bi otišle u Kalelargu i onda on trk za tobom. Kad sam večeras krenula ode lupalo mi je srce“, nostalgična je gospođa Neva Baranović. Lijepo je bilo na jednu večer vidjeti praznu Poljanu i osjetiti žamor ljudi i šušur na glavnom gradskom trgu, slažu se svi večerašnji šetači. Sutra opet stara priča, Poljanu će okupirati automobili, Šibenčani će cipele glancati po trgovačkim centrima, a očade će se bacati preko Skypea.

Iz kategorije: Vijesti