Datum objave: 27. Prosinac 2011

Županijske stipendije za učenike i studente deficitarnih zanimanja

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Stipendije  za 22 nadarena učenika i studenta iz  cijele Županije dodijelio je danas  šibensko - kninski župan Goran Pauk. Šest učeničkih i šesnaest studentskih stipendija dobili su oni koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u srednjim školama te stručnim i na sveučilišnim studijima.
Pet učenika Industrijsko-obrtničke škole koji su ove jeseni upisali prvi razred i školuju se za zanimanje plinoinstalatera, danas su dobili stipendije u iznosu od 400 kuna, a na ovaj način Županija želi potaknuti osnovnoškolce da se opredijele za ovo, kako ga se u zadnje vrijeme često naziva- zanimanje budućnosti. Plinoinstalatere odmah nakon diplome čeka siguran posao plinofikacije cijele Šibensko-kninske županije, a na Zavodu za zapošljavanje to zanimanje je i dalje deficitarno pa Županija na ovaj način traži buduće stručnjake.
„Volim rad s rukama, a ovo zanimanje je korisno jer ću uvijek imati posao u struci. Stipendija će me osloboditi plaćanja studentskog pokaza, a nadam se da ću moći kupiti i nešto opreme za rad. U školi se usko baziramo na strukovne predmete, učimo sve o radu s cijevima, a ne posvećujemo toliko pažnje hrvatskom jeziku i povijesti“, kaže nam budući plinoinstalater Antonio Živković iz Zatona koji se za upis u ovu školu odlučio nakon što je pregledao brošure i opis zanimanja.

Deficitarni psiholozi i rusisti

Osim popularnih plinoinstalatera, učeničku stipendiju dobio je i jedan slastičar, učenik Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira Knin.
Šesnaest studenata, uglavnom onih koji se školuju za deficitarna zanimanja poput medicine, programiranja, elektrotehnike, kemije, ali i ruskog jezika te psihologije, dobili su stipendiju u iznosu od 600 kuna.
Župan Pauk pojasnio je da je službeno potpisivanje ugovora o stipendijama dogovoreno tek danas jer je većina studenata koji studiraju u Zagrebu, Splitu i Zadru, ovih dana u Šibeniku na praznicima, pa je jutros bila idealna prilika da se svi okupe.
„Stipendija traje sve dok studenti redovno ispunjavaju svoje obveze i polažu ispite, a Županija je na ovaj način dodijelila već 55 stipendija. U ovogodišnjem proračunu za stipendiranje je izdvojeno 380 tisuća kuna“, kazao je župan Pauk.

Iz kategorije: Vijesti