Datum objave: 23. Prosinac 2011

Pauk ipak neće u Sabor iako po novom Zakonu može

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Novooformljeni Hrvatski Sabor jučer je izglasao takozvani “Komadinin zakon”, kako neki zastupnici već ironično zovu izmjene dvaju zakona kojima se definira izbor načelnika, gradonačelnika i župana. Prema tim izmjenama županima hrvatskih županija omogućeno je sjedenje u saborskim foteljama, a u slučaju da se na to odluče, funkciju župana preuzimaju njihovi zamjenici. Ovom izmjenom i šibensko-kninski župan Goran Pauk može funkciju župana prepustiti stranačkom kolegi Željku Šimuncu i otputovati za Zagreb. No, kako nam je danas izjavio, ostat će župan još dvije godine, do lokalnih izbora, do kada će ga na saborskoj funkciji mijenjati vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev.
„Mislim da je ova promjena zakona loša, ovo je manipuliranje biračima koji su na lokalnim izborima glasali za lokalne čelnike imenom i prezimenom. Ja još dvije godine ostajem župan i odričem se novostečenih prava. Da bih bio čista obraza, odradit ću svoj mandat do kraja i tada odlučiti što ću dalje“, kazao nam je danas župan. I dalje ostaje pri mišljenju da je zakon trebalo mijenjati u smjeru da se gradonačelnicima, dogradonačelnicima i načelnicima općina onemogući obavljanje dvostruke funkcije ili pak omogućiti svima da sjede na dvije stolice.
Inače, izmjena zakona o izboru načelnika, gradonačelnika i župana, koja je izglasana jučer u Saboru, prema mnogima je donesena isključivo kako bi se primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini omogućilo da postane ministar prometa, što do sada županima nije bilo dopušteno. Također, prije je bilo propisano da župani i gradonačelnici mogu vlast predati svojim zamjenicima samo u godini redovitog održavanja izbora, dok će sada moći ako je do izbora ostalo manje od dvije godine.
Osim Goranu Pauku, ovaj zakon omogućava i županima Marini Lovrić Merzel, Ivanu Jakovčiću i Siniši Hajdašu Dončiću da se presele u Sabor.
 

Iz kategorije: Vijesti