Datum objave: 20. Prosinac 2011

Nepostojeće šibensko sveučilište i dalje kamen smutnje

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Inicijator projekta osnivanja samostalnog sveučilišta u Šibeniku Zvonko Pešić na današnjoj konferenciji za novinare upozorio je da gradonačelnik Šibenika Ante Županović još nije poslao pismo namjere Sveučilištu u Zagrebu, koje bi trebalo biti mentor budućem šibenskom sveučilištu. Naime, Pešić tvrdi da je projekt dobio suglasnost i potporu svih zainteresiranih subjekata- znanstvenih ustanova i tehničkih fakulteta, a Sveučilište u Zagrebu dalo je punu potporu projektu i pristalo preuzeti mentorsku poziciju, što automatski rješava i problem stručnog kadra i predavača na fakultetu, no potrebna je apsolutna podrška lokalne zajednice i potpora gradonačelnika u vidu pisma namjere, koje još nije poslano. „Prema mojim informacijama, gradonačelnik je na sastanku koji je održan u Zagrebu dao apsolutnu potporu osnivanju samostalnog Sveučilišta u Šibeniku, pristao da zagrebačko Sveučilište preuzme mentorstvo te da se nastava održava u sklopu centra iNavis, dok se ne ostvare uvjeti za premještanje u Palacin. Ipak, pismo namjere, službena pismena podrška je izostala“, kazao je Pešić i dodao da ipak nije usmeno razgovarao s gradonačelnikom, ali da su u „indirektnom“ kontaktu.

„Zagrebačko Sveučilište ima volju i želju preuzeti mentorstvo, a dekani Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje pristaju biti nositelji tri nova studija na Sveučilištu, no nitko ne želi ulaziti u političko blato Šibenika ukoliko lokalna samouprava nije jedinstvena u podršci“, priznao je Pešić i pozvao novinare da sami ispitaju zbog čega nije došlo do slanja pisma namjere.

Iz Ureda gradonačelnika na inzistiranje novinare stiglo je priopćenje u kojem stoji da se gradonačelnik Županović dva puta sastao s dekanima FER-a i FSB-a prof.dr. Nedjeljkom Perićem i prof.dr. Ivanom Juragom. Nakon drugog sastanka, koji je održan u sjedištu Instituta Ruđer Bošković, dogovoreno je kako će dekani Juraga i Perić izraditi konkretan prijedlog suradnje, odnosno njihovo viđenje formiranja studija u Šibeniku.
“Na tom istom sastanku je gradonačelnik predložio da se sazove sastanak Inicijativnog odbora na kojem bi svi članovi i institucije koje čine to tijelo, Grad Šibenik, Šibensko-kninske županije, instituti Ekonerg, Hrvoje Požar i Ruđer Bošković, zauzeli zajednički stav oko pokretanja suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu - stoji u priopćenju iz Ureda gradonačelnika.

Pešić je podsjetio da bi buduće sveučilište u Šibeniku obuhvaćalo tri studijska programa: održivu energetiku, zaštitu okoliša i akvakulturu, a financiralo bi se putem javno-privatnog partnerstva. "Prva faza projekta koštala bi oko 300 tiusća eura, a nastava za 20 do 50 studenata odvijala bi se i prostoru iNavisa.  U drugoj fazi Sveučilište bi se trebalo preseliti u prostor bivše vojarne Palacin, koja bi došla u vlasništvo Grada, što je izglednije nakon parlamentarnih izbora, otkad je na vlasti nova politička opcija"; zaključio je Pešić.

Iz kategorije: Vijesti