Datum objave: 14. Prosinac 2011

Apsurd: Turističke zajednice više ne smiju pomagati hitnu pomoć?

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Prema Zakonu o turističkim zajednicama lokalne turističke zajednice više ne smiju tijekom ljetne sezone sufinancirati troškove rada timova hitne medicinske pomoći. Naime, Skupština turističke zajednice Šibensko-kninske županije u svom je financijskom planu za 2012. godinu, kao i svake godine do sad,  predvidjela 40 tisuća kuna za sufinanciranje jednog tima hitne medicinske pomoći u lokalnim turističkim zajednicama s ciljem povećanja sigurnosti i brzine intervencije tijekom ljetne sezone. Ta dugogodišnja praksa financijski je pomagala lokalnim zajednicama kojima je na ovaj način sufinancirano 50 posto troškova jednog liječničkog tima.  Ipak, na današnjoj sjednici osigurana sredstva morala su biti preraspodijeljena u druge svrhe jer Zakon o turističkim zajednicama zabranjuje financiranje u ove svrhe. “Moramo poštovati odredbe iz Ministarstva turizma pa ćemo novac namijenjen timovima hitne pomoći prenamijeniti za sadržaje kulturnog turizma, primjerice 10 tisuća kuna će otići za organiziranje Večeri dalmatinske šansone”, kazao je direktor županijskog TZ-a Šime Vlašić.
Ipak, nije do kraja jasno odakle će se sad sufinancirati dodatni timovi hitne medicinske pomoći, kojih je tijekom ljetne sezone ionako premalo, a kronično fali i liječničkog kadra na prostoru cijele Županije. Podsjetimo, ove godine su su gradovi Vodice i Skradin te općine Rogoznica, Murter i Primošten iskazali potrebu za dodatnim liječničkim kadrom.

4 posto više noćenja

Na današnjoj sjednici Skupštine izneseni su i podaci o protekloj turističkoj sezoni na području Županije. U Šibensko-kninskoj županiji od početka godine do kraja listopada, boravilo je više od 740.000 gostiju, koji su ostvarili oko 4,8 milijuna noćenja, što je gotovo 4 posto više nego lani.  Na području Grada Šibenika, ove je godine prvi put zabilježeno više od milijun noćenja. U kampovima na području županije, ostvareno je više od 700.000 noćenja, što je čak 19 posto bolje nego prošle godine,  ne zaostaju ni Vodice koje će do kraja godine ostvariti milijun noćenja,predviđaju iz TZ-a.

Iz kategorije: Vijesti