Datum objave: 12. Prosinac 2011

Štićenice „Inkluzije“ uspješno parirale profesionalnim kuglačima

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kuglački klub Šubićevac danas je ugostio štićenike Udruge za promicanje inkluzije na predbožićnom kuglačkom turniru pod nazivom „Zajedno“. Timove su činili članovi muške i ženske ekipe Kuglačkog kluba Šubićevac te po jedna članica Inkluzije u svakoj ekipi.
Upravo je zajedništvo bilo motiv turnira organiziranog s ciljem uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u zajedničke sportske aktivnosti s profesionalnim sportašima.
Cure iz Inkluzije imale su popriličnu tremu uoči ogleda s „profi“ kuglačima, no kad se zakotrljala prva kugla, trema je iščezla a zabava počela: „Bacila sam ukupno 27 čunjeva i vrlo sam zadovoljna. Kuglam već neko vrijeme, ali kad sam prvi put došla u kuglanu, htjela sam odustati, rekla sam: “Ne znam ja ovo, šta ću ja ovdje“, ali kad sam krenula, shvatila sam da mi dobro ide“, kazala nam je Lucija Mazalin i priznala nam da osim kuglanja voli rukomet i tenis. Na pitanje koji joj je najzgodniji tenisač smije se: „Uhvatili ste me na prepad, ali moram se odlučiti za Marina Čilića“, kaže. U udruzi su joj pomogli i u pronalasku posla, povremeno pomaže i čisti u jednoj drogeriji, a sama kaže da se dobro uklopila, ostali zaposlenici odlično su je prihvatili.
Predbožićni turnir „Zajedno“ nastavak je trogodišnje suradnje KK Šubićevac i Udruge za promicanje inkluzije tijekom koje su korisnici Inkluzije kroz sport razvijali zajedništvo i samopouzdanje.
„Turnir je zamišljen kao način za buđenje natjecateljskog duha kod cura. Sportska aktivnost je jako važna kao način uključivanja u zajednicu, ali i za razvijanje njihovog samopoštovanja i rada na sebi“, istaknula je voditeljica projekata Udruge Inkluzija Danijela Marinov dodavši da se djevojke osim kuglanja bave i plivanjem.
Podsjetila je da Udruga za promicanje inkluzije radi s osobama s intelektualnim teškoćama kojima pruža skrb izvan vlastite obitelji, a glavni programi su zapošljavanje u redovne radne uvjete, sportske aktivnosti kroz slobodno vrijeme i organizirano stanovanje.
Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana osim sportskih turnira štićenike Inkluzije očekuju božićna druženja, domjenci, svečani blagdanski stol i puno dobre zabave.
 

Iz kategorije: Vijesti