Datum objave: 07. Prosinac 2011

Nitko neće da održava autobusne linije u Zagori

Diana Ferić
Diana Ferić

Nerentabilne autobusne linije u Šibensko - kninskoj županiji, i to ne samo one koje održava šibenski Autotransport nego i splitski Promet dolaze u pitanje jer ih ti autoprijevoznici bez subvencija ne žele više održavati. Uglavnom se to odnosi na zagoru koja će i zbog toga, kako je upozorio nedavno županijski vijećnik Ivica Ledenko ostati izolirani otok.

Spas se očekuje od nadležnog ministarstva 

Po riječima Gorana Pauka, šibensko - kninskog župana Županija tu ne može puno učiniti jer u proračunu za tu namjenu nema novca, a najbolje riješenje bilo bi da se autoprijevoznici dogovore s lokalnom samoupravom. Problem je međutim što ni u proračunima tih zagorskih općina nema novca za takve subvencije pa se rješenje očekuje od Ministarstva prometa i veza. " O toj temi smo razgovarali s predstavnicima nadležnog ministarstva  i čekamo hoće li oni išta napraviti u direktnim razgovorima s autoprijevoznicima. Moj prijedlog bio da se ide s okrupnjivanjem linija, nerentabilnim i rentabilnim  je propao jer, kako su nam objasnili u Ministarstvu, zakon to ne dopušta", kaže Goran Pauk šibensko-kninski župan.Šibensko - kninska županija  iz proračuna izdvaja 400 000 kuna za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca.

Sporovi oko prijevoza učenika na priobalju

Dok u zagori nitko ne želi održavati autobusne linije jer su nerentabilne oko školskih linija u priobalnom dijelu Županije vode se sporovi.  Tako je Autobusni prijevoz d..o.o. Šibenik je dobio na natječaju   prijevoz učenika u osnovnim školama Tisno, Vodice, Pirovac i Čista Velika. Međutim na Odluke o odabiru najpovoljnije ponude za osnovne škole u Tisnom, Pirovcu i Čistoj Velikoj žalio se autobusni  prijevoznik Stari Velim d.o.o. iz Stankovaca. Taj spor trenutno rješava  Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Iako za osnovnu školu u Vodicama nije bilo žalbe, zbog činjenice da je javno nadmetanje provedeno kao jedan postupak podijeljen na 13 grupa sukladno odredbama  Zakon o javnoj nanabi i ta se odluka preispituje. .

Dok se ne riješi žalba učenike  osnovne škole„Vjekoslava Kaleba“ Tisno prevozi dosadašnji prijevoznik Autobusni prijevoz d.o.o. Šibenik,  one u  Pirovac  „Stari Velim“ d.o.o. iz Stankovac. Učenike u Vodice dovozi i osvozi  Autobusni prijevoz d.o.o. Šibenik, a  osnovce u školu u Čistoj  Velikoj   „Lišane transturist“ d.o.o. iz Lišana Ostrovičkih.

Iz kategorije: Vijesti