Datum objave: 06. Prosinac 2011

Čačić: Otkazi u javnom sektoru i veći porez za bogate

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedna od prvih zadaća koju si je  Radimir Čačić, kao budući  potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, zadao  je obračun s nelikvidnošću. , piše Index.hr. Planira to izvesti u tri koraka. "Najprije treba platiti obaveze koje država ima, zatim počistiti stanje, riješiti se firmi koje ne postoje, a gomilaju fiktivne dugove prema državi, a zatim ući u vlasnički portfelj firmi koje imaju obveze prema državi, a imaju prostora za oporavak". 

Plaće u javnom sektoru neće rasti, a bit će i otkaza

Također je nužno zaustaviti i pad kreditnog rejtinga Hrvatske, što podrazumijeva i određene bolne rezove o kojima se sada, kada je kampanja završena, napokon može govoriti otvoreno. "U javnom sektoru neće sigurno rasti ni masa plaća ni plaće", kaže Čačić za Index te najavljuje racionalniju državu. Porast se, tvrdi Čačić, može očekivati tek u mirovinama koje su već sada ispod egzistencijalnog minimuma. U javnom sektoru će zasigurno biti i otkaza, ali Čačić o konkretnim brojkama za sada nije želio pričati.  



Ono što nije na tapetu za rezanje su sredstva koje od države dobiva crkva. Također, država će sigurno privatizirati dio svog vlasništva, ali Čačić nas uvjerava da privatizacija ključnih resursa poput HEP-a ili Hrvatskih voda ne dolazi u obzir. Promjena će biti i u poreznoj strukturi, a jedna od mjera koje je Čačić najavio su i veći porezi za najbogatiji sloj stanovništva. 

Cilj za kraj mandata: Rast BDP-a od 4,5 do 5 posto!

Kao središnji problem hrvatskog gospodarstva Čačić je istaknuo korupciju koja postoji na svim razinama. "Ako se sve prepreke i mutne zone uklone, a to se može učiniti odmah bez ikakvih dodatnih ulaganja, otvara se realan prostor za 1,5 do 2 posto rasta", kaže Čačić. No, na naše pitanje je li dio korupcijskog problema u tom slučaju i glavni državni odvjetnik, Čačić odgovara da će se o Mladenu Bajiću raspravljati tek nakon što mu istekne mandat. 

Cilj Kukuriku vlade je, kaže Čačić, završiti četverogodišnji mandat s 4,5 do 5 posto rasta BDP-a. "Smatram da je to ne samo moguće i realno, nego u našem slučaju i nužno", kaže Čačić. , prenosimo s  portala Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti