Datum objave: 05. Prosinac 2011

Izborni rezultati govore o odnosu prema postojećoj lokalnoj vlasti

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrlo je zanimljiva i indikativna analiza rezultata glasovanja na proteklim izborima za za stupnike u Hrvatskom saboru po općinama i gradovima u Šibensko - kninskoj županiji  iz kojih se  može iščitati i zadovoljstvo odnosno nezadovoljstvo lokalnom vlasti.
U Šibeniku  je Kukuriku koalicija za manje od 5 posto pretekla Koaliciju HDZ - HGS. Prvi su dobili 34,66 posto, a drugi 30,34 posto glasova. Izborni prag u Šibeniku je još prošla Nezavisna lista Stipe Petrine koja je dobila oko 12 posto glasova- i više nitko! Međutim odaziv birača gledajući relativno nije bio loš jer ih je na birališta izašlo oko 62 posto, znatno više od prosjeka i u Županiji i u Hrvatskoj. 
U Vodicama, u kojima je na vlasti HDZ sa svojim partnerima prevagu je odnijela Kukuriku koalicija kojoj su birači dali 33,35 posto glasova ,a HDZ - u oko 32 posto glasova, Iznad praga je još jedino Nezavisna lista Stipe Petrine s oko 7,9 posto glasova. U Kninu je  koalicija HDZ - HGS dobila 45 posto glasova, Kukuriku koalicija 20.38 posto glasova,  SDSS 14,76 posto i više nitko nije prošao izborni prag. U Drnišu je isto tako najbolje prošla lista HDZ - HGS  s 52,18 posto glasova,  Kukuriku koalicija je dobila 13,18 posto glasova, a očekivano je u Drnišu dobro prošla i lista HSLS -a koju je nosio Dražen Budiša i dobio povjerenje oko 10 posto birača. Iznad izbornog praga je još i SDSS s oko 5 posto glasova. U Skradinu je najveći broj glasova, 45,90 posto, osvojio HDZ sa svojim koalicijskim partnerom HGS - om, na drugom mjestu je Kukuriku koalicija s 18,70 posto glasova,a iznag izbornog praga su još i Nezavisna lista Stipe Petrine i SDSS.  Gledajući po općinama, HDZ je dobio najveći broj glasova u Bilicama, Pirovcu, Unešiću, Promini i  Rogoznici, a Kukuriku koalicija u Općini Murter - Kornati, OPćini Tribunj i  Općini Tisno. U Primoštenu je premoćno pobijedio Stipe Petrina koji je dobio 45,14 posto glasova, HDZ 19,90 posto, a Kukuriku koalicija oko 19 posto glasova.  U Općini Kistanje pobijedio je SDSS s oko 40,16 posto glasova, Kukuriku koalicija je da drugom,  a HDZ na trećem mjestu.
Ovi izborni rezultati govore i u odnosu građana prema postojećoj lokalnoj vlasti, a kada se tako gleda zadovoljni mogu biti jedino Stipe  Petrina , HDZ - ovci  Nediljko Dujić u Skradinu, Josipa Rimac u Kninu i donekle Sandra Jakelić u Rogoznici te SDP - ovac Ivan Klarin u Tisnu koji su dobili iznad 40 posto glasova  birača. Zamisliti bi se trebali u u Općini Murter u kojoj je HSS koji je na vlasti dobio svega 8,38 glasova, u Pirovcu gdje je također HSS  na vlasti, a dobio je   oko 11 posto glasova. Svejedno sigurno nije niti HDZ - u Vodicama budući da ih je  pretekla Kukuriku koalicija, a pogotovu HSP - u Unešiću  i Promini gdje su na vlasti, a nisu prešli niti izborni prag. HSP je inače, na ovim izborima loše prošao,a jedna od razloga je sigurno raskol u Županijskoj organizaciji te stranke koji je predhodio izborima.  Svemu ovome treba pridodati da je na izbore u Šibensko - kninskoj županiji izašlo nešto više od polivice birača, a neizlazak ostalih isto tako upućuje  i na njihovo  nezadovoljstvo.  

Iz kategorije: Vijesti