Datum objave: 05. Prosinac 2011

Izborna noć: Kukuriku janjetina i rock glazba naspram tišine u HDZ-u

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Franko Vidović, Petar Baranović, Ante Kulušić i Goran Pauk zastupat će interese Šibenika i Šibensko-kninske županije u novom sazivu Sabora. Do prvih neslužbenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva siguran je bio prolaz samo Franka Vidovića i Ante Kulušića, dok je županu Goranu Pauku saborski mandat izmicao i vraćao se kako su pristizali glasovi iz biračkih odbora. U jednom trenutku Nezavisna lista Don Ivana Grubišića imala je preko 5 posto glasova, čime je Kukuriku koalicija pala na pet mandata, a dogradonačelniku Petru Baranoviću bi time bio onemogućen izravan ulazak u Sabor.
Sinoćnja atmosfera u izbornim stožerima Kukuriku koalicije i HDZ-a bila je sušta suprotnost. Iako su u 9, izbornoj jedinici poraženi, a HDZ je sa osam osvojenih mandata opet dokazao premoć u svojoj utvrdi, predstavnici Kukuriku koalicije su već nakon objave izlaznih anketa počeli slaviti u caffe baru „Murva“ koji se nalazi u blizini stranačkih prostorija u ulici Stjepana Radića, dok su HDZ-ovci rezultate pratili u prostorijama stranke na Baldekinu. „Murva“ se crvenila od balona, plakata i SDP-ovih šalova, a stolovi su se neprestano punili kolačima, pršutom, sirom pa čak i janjetinom.  Među SDP - ovcima bio je i nekadašnji čelnik HSS -a Kruno Mazalin. Mladež SDP-a bila je zadužena za glazbu pa je iz zvučnika odjekivao uglavnom rock i hitovi Gorana Bare. Nove saborske zastupnike u izbornom stožeru došao je podržati i njihov šef, gradonačelnik Ante Županović, kao i brojni SDP-ovci, HNS-ovci te Šibenčani koji su u velikom broju počeli navirati u „Murvu“ nakon objave prvih neslužbenih rezultata DIP-a iza 21 sat. U HDZ-u potpuno drugačija i pomalo komorna atmosfera. Sve oči su bile uprte u grafikone i statistike koji su se mijenjali iz sekunde u sekundu, pa Goran Pauk sve do kraja večeri nije mogao službeno komentirati rezultate. Danas je izvjesno da ga saborska fotelja čeka, kao i njegovog stranačkog kolegu Antu Kulušića, koji je vijest o sigurnom prolasku dočekao u Zagrebu s vrhom HDZ-a i premijerkom na odlasku Jadrankom Kosor.

Petrina: Ovo je moj životni neuspjeh

Najveće neugodno iznenađenje sinoć je doživio Stipe Petrina čija nezavisna lista unatoč dobrim rezultatima u Gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji (oko 12 posto podrške) nije uspjela prijeći izborni prag, a ukupni rezultati vrtili su se oko 4 posto. Iako je najavio, Stipe Petrina sinoć nije stigao u svoj izborni stožer u Šibeniku. Telefonski nam se javio oko 22 sata, kad je već bilo izvjesno da su izbori za njega izgubljeni. Iako razočaran, otvorio je pripremljenu bocu šampanjca starog 20 godina i sa svojim najbližima pratio rezultate u obiteljskoj kući u Primoštenu. „Ovo je moj životni neuspjeh i neuspjeh promjene hrvatske političke scene i rezultat loše odrađenog posla“, komentirao je.
Nije zadovoljan izbornim rezultatom u Općini Primošten gdje je osvojio tek oko 45 posto glasova, što je, ako se usporedi s lokalnim izborima 2009. godine, kad je bio uvjerljiv sa visokih 80 posto glasova, loš rezultat.
O Don Ivanu Grubišiću, koji mu je, na neki način, „ukrao“ glasove, nema pozitivnih riječi kao ni za Lesarove„laburiste“. Ipak, riječi hvale ima za svoje sljedbenike i pristaše koji su mu dali glas pa zahvaljuje svima koji su mu dali glas i zaključuje: „Morate nekad i pasti da bi se naučili dizati!“

Vidović: Šibenik mi je važniji od saborskog mandata

A uzdigao se Franko Vidović, i to do dvojne funkcije, one šibenskog dogradonačelnika i saborskog zastupnika kukuriku koalicije: „Moja ambicija je uvijek bila postati dogradonačelnik Grada Šibenika, za to sam se borio i za to izgarao a mjesto saborskog zastupnika došlo je naknadno. Ono što želim u budućnosti raditi je biti dogradonačelnik Šibenika. Vidjet ću mogu li ove dvije funkcije poklopiti, ako to ne bude moguće, obećavam građanima a i sebi da ću se koncentrirati na mjesto dogradonačelnika“, kazao nam je sinoć Vidović ističući u više navrata kako mu je Šibenik uvijek na prvom mjestu.
O lobiranju za Šibenik i Šibensko-kninsku županiju kaže: „Ja sam Šibenčanin, svi moji su Šibenčani i nemam drugog doma osim ovog. O prvim potezima u Saboru je prerano govoriti, ali rješavanje problema TEF-a koje je već obavljeno jednim dijelom će biti prioritet. Vjerujem da ću po tom pitanju naići na podršku vlade koju će voditi Zoran Milanović.
Dosadašnje aktivnosti saborskih zastupnika iz županije nije htio komentirati, te je ponovio da je Šibenik bio i bit će njegova glavna preokupacija.
 

Iz kategorije: Vijesti