Datum objave: 02. Prosinac 2011

Na šibenskom području 79 biračkih mjesta za 44 tisuće birača

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Na području Grada Šibenika u biračke popise upisano je 44 635 birača koji će u nedjelju u 9. izbornoj jedinici moći birati između 24 izborne liste, među kojima se nalazi 18 samostalnih lista političkih stranaka, četiri koalicijske i dvije neovisne liste. Na području Grada Šibenika sa prigradskim naseljima prema najnovijem popisu stanovništva živi ukupno 46 372 stanovnika što je za 1737 više od broja osoba u popisu birača. Obrnuta situacija je u Kninu gdje je zamijećen nesrazmjer u broju birača i stanovnika pa je upisano oko 3 i pol tisuće više birača nego što ima stanovnika. U kninskom izbornom povjerenstvu to pravdaju činjenicom da znatan broj ljudi sa biračkih popisa živi izvan Knina, a uglavnom se radi o hrvatskim građanima, pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Srbiji.
Uoči nedjeljnih izbora formirano je 79 glasačkih mjesta od čega ih je 45 u Šibeniku, a ostala se nalaze u prigradskim naseljima i to u školama, prostorijama mjesnih odbora, turističkim uredima pa čak i u privatnim kućama.

SMS provjera biračkog mjesta

Svi oni građani koji žele provjeriti nalaze li se na popisu birača, i koje glasačko mjesto im je dodijeljeno mogu to učiniti u Uredu Državne uprave Šibensko-kninske županije u Šibeniku na brojeve telefona 022/244 276 ili 022/ 244 270.
Još jednostavniji način je SMS provjera biračkog mjesta. Korisnici T-MOBILE i VIP NET mreže mogu provjeriti mjesto upisa u popis birača i biračko mjesto, na način da svoj jedinstveni matični broj upišu u sms poruku i potom istu pošalju na broj 54 54.

Glasovanje i u zatvoru

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva je predsjednik Županijskog suda u Šibeniku Sanibor Vuletin, a na svakom biračkom mjestu izbore će provoditi Birački odbor od osam članova. Zakonom je određeno da se članovi biračkih odbora određuju prema odnosu snaga posljednjeg saziva Sabora pa će tako šibenske biračke odbore činiti četiri HDZ-ovca, dva SDP-ova, te po jedan HNS-ov i HSU-ov predstavnik. Članovi odbora će za svoj rad i trud biti nagrađeni sa dnevnicom od 360 kuna. Popis biračkih odbora dostupan je na OVOM linku, a adresar biračkih mjesta možete provjeriti OVDJE. Osim 79 biračkih mjesta u Gradu i okolici formirana su još dva, jedno je predviđeno za zatvorenike u kaznionici šibenskog zatvora, a drugo u Krešimirovom domu gdje će glasati svi oni koji nemaju stalno mjesto prebivališta u Šibeniku, a na vrijeme su prijavili privremenu promjenu mjesta glasovanja.

Iz kategorije: Vijesti