Datum objave: 29. Studeni 2011

Petrina za Tita, Vidović za Tita i Tuđmana, Pauk za Tuđmana

Diana Ferić
Diana Ferić

Među najupečatljivijim izjavama s današnjeg sučeljavanja kandidata s izbornih lista za Sabor RH u 9. izbornoj jedinici koje je u šibenskom kazalištu organizirao Radio Ritam su odgovori nekih od kandidata na pitanje cijene li više Franju Tuđmana ili Josipa Broza Tita. Šibensko - kninski župan Goran Pauk, kandidat na HDZ - ovoj listi odgovorio je, očekivano, da je to Tuđman objasnivši da nas je Titova politika dovela toga da budemo u krvi do koljena. Zoran Smolić, nositelj HSS - ove liste je kazao da se između tih dvojice vođe odlučuje za trećega - Stjepana Radića. Franko Vidović, šibenski dogradonačelnik i kandidat Kukuriku koalicije odgovorio kako je bio vojnik Tuđmanove vojske 1991. i kako su jedan i drugi naši dok je najodređeniji bio Stipe Petrina koji je kazao: "Tuđman je bio loš čovjek u dobrom vremenu, a Tito dobar čovjek u lošem vremenu i njemu trebamo zahvaliti za stvaranje temelja današnje hrvatske države pa zato izričito kažem, Tito!"

Na sučeljavanju su sudjelovali predstavnici izbornih lista čije stranke imaju zastupnike u Gradskom vijeću Grada Šibenika ili u Županijskoj skupštini pa, primjerice, danas u kazalištu nije bilo HSLS-ovca Dražena Budiše čija stranka nema ni jednog zastupnika u tijelima lokalne vlasti. Sučeljavanju su nazočili Goran Pauk (HDZ) , Zoran Smolić (HSS) ,Stipe Peran HSP, Florijan Žižić (HSP Ante Starčević), Stipe Petrine (NL Stipe Petrine), Slobodan Uzelac (SDSS) i Franko Vidović (SDP-Kukuriku koalicija).

Petrina protiv Pauka i Smolića

Kandidati za sabor odgovarali su na razna pitanja voditelja, slušatelja Radio Ritma te pitanja iz publike u kazalištu koja je kandidate nagrađivala pljeskom ili zviždanjem, ovisno o sklonostima. Svi kandidati su jednoglasno kazali da bi svojom imovinom jamčili za svoju stranku, a svi se slažu da nova Vlada mora povući bolne rezove i provesti reforme. HSS-ov Zoran Smolić zaradio je zvižduke iz publike kad je kazao da nije istina da je Primošten model po kojem bi se trebala razvijati čitava Hrvatska na što mu je Stipe Petrina odvratio da je BDP Općine Primošten 60 posto veći od prosjeka Šibensko- kninske županije. Kandidati su odgovarali na pitanja o poreznom sustavu, reviziji braniteljskim mirovina, borbi protiv korupcije te predstavljali način na koji će lobirati za Šibensko- kninsku županiju ako postanu saborski zastupnici. Župan Pauk je kazao da će nastaviti s projektima kao i do sada, a glavni cilj je sačuvati cjelovitost županije jer se HDZ protivi uvođenju velikih regija. Slobodan Uzelac je istaknuo kako je on sudjelovao u formiranju dva Veleučilišta u županiji, a nastavit će se zalagati za izgradnju aerodroma Pokrovnik i produljenju turističke sezone. Stipe Petrina je upitao kako je uopće moguće zalagati se za županiju koja 20 godina sustavno propada , Florijan Žižić je podsjetio na 2 tisuće nezaposlenih do 29 godina, a Stipe Peran zaključio kako za propast nisu krivi ni Zadar ni Split već oni koji su „čapali novce i mučali“. Na pitanju o referendumu za ulazak u EU, predstavnici desnih političkih opcija su, očekivano, izrazili svoje nezadovoljstvo, dok su ostali kandidati istaknuli kako je ulazak u EU nužnost.

O nasilju, Domovinskom ratu, podrijetlu imovine...

SDP-ov Vidović je na pitanje slušatelja je li istina da je SDP dobio zgradu u ulici Stjepana Radića odlučno odgovorio da se radi o neistinitoj informaciji i da je zgrada u vlasništvu države. Jednu slušateljicu zanimalo je kakav je njegov stav o nasilju prema ženama, na što je Vidović odgovorio kako je nasilje prema bilo kome osuđujuće i nedopustivo. Otvoreno je kazao da njegova plaća iznosi 12 tisuća kuna i dodao da nije član ni jednog nadzornog odbora. Goran Pauk je kazao da je član Nadzornog odbora Lučke uprave, no za tu funkciju ne prima posebnu naknadu. Jedan građanin u kazalištu je pročitao pismo uvredljivog sadržaja koje je dobio u poštanskom sandučiću, a govori o pljački i varanju hrvatskog naroda. Nositelj liste A-HSP Bore Karega iz publike je „driblao“ Petrinu pitanjima o njegovom braniteljskom statusu što je naljutilo njegove pristaše od kojih su se neki željeli pred svima verbalno obračunati obračunati s Karegom. Srećom, incident je izbjegnut.
Stipi Petrini je bilo upućeno najviše pitanja slušatelja i publike pa je tako on objašnjavao podrijetlo svoje imovine i braniteljski status te objašnjavao na koji će način služiti građanima ako uđe u Sabor.

"SDP od Šibenika napravio kupleraj"

Inače, na današnjem sučeljavanju nije bilo previše napetih i zanimljivih situacija ali je bila očita netrpeljivost Gorana Pauka prema Stipi Petrini. Pauk je tako pitao organizatore jesu li osigurali vozilo hitne pomoći s obzirom da Stipe Petrina ima liječničku potvrdu da je raspravno nesposoban te je spomenuo kako zbog toga ne dolazi na sudska ročišta. No Petrina se nije dao isprovocirati ali je zato u odgovoru na pitanje o korupciji i borbi protiv nje kazao kako je Šibensko - kninska županija leglo korupcije obrazlažući da se u njoj ne može dobiti niti mjesto čistačice ako niste u HDZ - u. U neugodnije reakcije može se svrstati i replika Zorana Smolića usmjerena na Kukuriku koaliciju u kojoj je kazao kako je SDP od Grada Šibenika napravio kupleraj i polučio puno zla,a Franko Vidović mu je prije toga, kazao da se opredijeli je li HSS proteklo vrijeme bio na vlasti zajedno s HDZ - om ili u oporbi budući da je govorio kao da njegova stranka nije bila u koaliciji s HDZ - om.
Od „laganijih“ tema kandidati su odgovarali na pitanja vole li više Gorana Baru ili Thompsona, Aralicu ili Krležu, vjeruju li više u ljubav ili strast.
Neke od odgovora pogledajte u našem videu.

Iz kategorije: Vijesti