Datum objave: 23. Studeni 2011

Kad bi saborski zastupnici volontirali, uštedili bi nam 150 milijuna kuna

Dora Žganjer
Dora Žganjer

U jednom četverogodišnjem saborskom mandatu zastupnik zaradi između 800.000 i milijun kuna. U 6. sazivu Hrvatskog sabora bilo je 153 zastupnika, što znači da su oni porezne obveznike koštali oko 150 milijuna kuna. Što bi bilo da je taj novac, umjesto u džepove političara, otišao u državni proračun? Cifra od 150 milijuna kuna vjerojatno je bila na pameti i našim čitateljima kad su odgovarali na anketno pitanje „Smatrate li da bi saborski zastupnici trebali volontirati“? Očekivano, 41 posto vas smatra da je volontiranje u Saboru nužno, a 32 posto misli da bi to bilo poželjno. Dakle, od 135 sudionika naše ankete njih 73 posto ne slaže se s trenutnim nagradama za odrađeni rad i beneficijama kojima se koriste saborski zastupnici. Ipak, 23 posto ispitanika smatra da volontiranje ne bi bilo dobro,a o razlozimo možemo smao nagađati. Samo trojici čitatelja ovo pitanje nije važno i nemaju mišljenje o njemu. Zanimljivo je da je, za sada samo Stipe Petrina, kao kandidat za mjesto u Saboru najavio da će, ako postane zastupnik, biti volonter. Nitko drugi tu temu ne spominje. Volonter zastupnik bi, naime, ulaskom u Sabor, zadržao plaću koju je imao prije nego što je preuzeo tu odgovornu zadaću, kako je bilo nekada u socijalizmu. 

Šibenskim zastupnicima 400 tisuća kuna godišnje

Na što još osim prosječne saborske plaće imaju pravo saborski zastupnici istražila je Slobodna Dalmacija. Vidljivo je da najviše utrže zastupnici koji žive izvan Zagreba i imaju pravo na naknadu za odvojeni život, putne troškove, plaćen stan i režije.
Naime, zastupnik koji živi u Zagrebu nema pravo na naknadu za odvojen život koja iznosi 1000 kuna, kao ni na plaćen stan (3050 kuna), režije (500 kuna) i putne troškove za dolazak i odlazak na sjednice. On Sabor godišnje stoji oko 300.000 kuna, koliko iznose troškovi njegove bruto plaće i paušala. Dok se, primjerice, za zastupnika iz Šibenika izdvaja više od 400.000 kuna.

Za plaću i paušal oko 300.000 kuna, za stan 36.600, za režije 6000 kuna, za odvojen život 12.000 kuna te za putne troškove od 40.000 do 85.000 kuna! Sabor plaća cjelokupan trošak tjednog dolaska i odlaska sa sjednice, amortizaciju, dnevnice, gorivo i cestarinu, a neki su zastupnici samo na tome u četiri godine zaradili novi automobil.
Rekorder u naplati putnih troškova za dolaske i odlaske sa sjednica je Frano Matušić, koji je samo u 2008. godini od Sabora naplatio 89.723 kune.
Po ovoj računici, 28 saborskih zastupnika iz dvije dalmatinske izborne jedinice, 9. i 10., pod uvjetom da nemaju boravište ili stanove u Zagrebu − porezne će obveznike stajati više od 11 milijuna kuna godišnje.

Sanaderu plaćamo 18 tisuća kuna za sjedenje u zatvoru

Svi imaju pravo primati punu plaću još šest mjeseci nakon obnašanja mandata, te potom još drugih šest mjeseci pola te plaće. Također ne moraju nikome prijavljivati bolovanje, ni godišnji, kao ni strahovati da će im zbog izostanka s posla plaća biti manja ili da će dobiti otkaz.
Punu plaću primaju i dok su u zatvoru. Primjerice Ivo Sanader, koji se nalazi u pritvoru u Remetincu, uredno od Sabora, odnosno poreznih obveznika, mjesečno prima oko 18.000 kuna.
I naravno, ne treba zaboraviti da im pripada i mirovina po posebnim uvjetima.
Upravo zahvaljujući tim posebnim uvjetima, predsjednika Sabora Luku Bebića čeka mirna i financijski sigurna starost uz mjesečnu mirovinu veću od 12.000 kuna. Riječ je iznosu koji je sedam puta veći od prosječne mirovine radnika u škveru ili, pak, pet puta veći od mirovine profesora s punim radnim stažem.
Treba li se onda itko čuditi zašto se za predstojeće izbore prijavilo čak 4359 kandidata i što se za jednu saborsku fotelju bori njih 29?!
 

Iz kategorije: Vijesti