Datum objave: 22. Studeni 2011

Šibenska bolnica zadovoljila kriterije za akreditaciju

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Opća bolnica Šibenik postala je jedna od deset bolničkih ustanova u Hrvatskoj koja je ušla u postupak akreditiranja vrijedan 400 tisuća kuna kojeg u potpunosti plaća Ministarstvo zdravstva. Uz šibensku bolnicu uvjete natječaja od 22 prijavljene bolničke ustanove zadovoljile su i opće bolnice u Zadru, Karlovcu, Vukovaru, Puli, Koprivnici, Dubrovniku te neke zagrebačke bolnice. Ravnatelj bolnice Željko Burić nedavno je novinarima priznao da je šibenska bolnica oklijevala s prijavom na natječaj Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, jer je potrebno izvršiti drastične promjene u ustroju bolnice, no prolaskom na natječaju Opća bolnica Šibenik trebala bi višestruko profitirati.
Akreditacija bolnica, kojom se podrazumijeva postupak ocjene standarda i kvalitete bolnice, dokument je koji jamči provođenje zdravstvene zaštite sukladno suvremenim medicinskim standardima, te znači veću transparentnost i kvalitetu usluge prema međunarodnim kriterijima. „Od naizgled banalnih stvari poput upoznavanja s načinom liječenja sve do mogućnosti za pritužbu i kritiku. Bolnica će unaprijed morati obavještavati pacijentima o njegovim pravima tijekom pružanja zdravstvenih usluga, pacijent će dobiti pisani popis svojih prava i načine kako ih ostvariti. Morat će se pacijentima iz stranih država osigurati prevoditelja, kako i pomoć za slijepe, gluhe i nijeme pacijente..."
Novost je objedinjavanje hitnog bolničkog prijema i edukacija kadra za taj posao. Zbog noviteta bolnica će ovih dana objaviti natječaj za 11 novih specijalizacija. „Objedinjenim hitnim prijemom izbjegle bi se one priče kad dođete internisti koji vas šalje kirurgu, potom neurologu i okolo pa provedete cijeli dan u bolnici dok ne dobijete dijagnozu“, najavio je Burić.
Postupak akreditacije traje oko godinu dana, a Ministarstvo u tom razdoblju nadgleda i ocjenjuje rad bolnice i njenih djelatnika. Provjerava se primjerice koliko se vremena čeka na određene preglede i zahvate, duljinu boravka na bolničkom liječenju, brzinu hitnog prijema, brzinu dijagnoze, iskorištenost operacijskih sala, postotak otpuštenih pacijenata... Bolnica će morati voditi strogu evidenciju i jednom mjesečno ministarstvu i Agenciji i slati izvještaje o radu bolnice. Također, morat će pisanim putem ministarstvu, ali i pacijentu i njegovoj obitelji odgovoriti na sve pritužbe i kritike vezane za liječenje ili bolnički tretman.
Tijekom prošlogodišnje kategorizacije bolnica, šibenska bolnica svrstana je u , po mnogima razočaravajuću, treću kategoriju. Ravnatelj Burić kazao je prilikom najave o prijavi na natječaj za akreditaciju kako bolnica već ima bodove potrebne za „prelazak u višu kategoriju“ jer je postala nastavni centar zagrebačkog Medicinskog fakulteta, a za prekategorizaciju će pričekati dok se ne osnuje studij sestrinstva pri Veleučilištu u Šibeniku. Uvjeren je da će i modernizacija i preustroj bolnice nakon ulaska u postupak akreditacije biti veliki korak naprijed za ovu bolničku ustanovu.

Iz kategorije: Vijesti