Sidebar Menu

Datum objave: 20. Studeni 2011

Ovo je osmijeh čovjeka koji je drugima darovao sve svoje bogatstvo

Diana Ferić
Diana Ferić

 Austrijski milijunaš Karl Rabeder koji je prošle godine šokirao svijet odlukom da daruje bogatstvo "koje ga čini nesretnim". Sada živi od 1.000 eura mjesečno i kaže kako je "sretniji no ikad", javlja Dnevnik.hr.
Početkom 2010. godine Karl Rabeder, milijunaš iz austrijskog Telfsa, objavio je kako prodaje svoje luskuzno imanje i dobro uhodan posao jer, kako je rekao, "shvatio je kako je imati puno novca kontraproduktivno i sprječava ga da bude sretan".
Rabeder je rođen u siromašnoj obitelji gdje su pravila bila "raditi više i postići materijalnu sigurnost". Priznaje kako je dugo vremena mislio da što više novca imaš automatski si i sretniji čovjek. No, unutarnji glas da prestane raditi to što radi i počne s "pravim životom" bio je sve glasniji, a on se sve više osjećao kao rob radeći za stvari koje ustvari nije ni želio ni trebao.
Neko vrijeme ipak nije imao hrabrosti odreći se sveg bogatstva na koje se on i njegova obitelj navikla, no ipak je donio odluku na odmoru na Havajima. Karl i njegova supruga na tom su odmoru potrošii mnogo novca, no shvatili su kako se tijekom odmora s nikim nisu upoznali. Shvatio je, kaže, da se bogatstva mora odreći sad ili to neće nikada učiniti.
Rabeder je svoju prekrasnu kuću u Alpama stavio na tombolu. Prodao je 21.999 listića po cijeni od 99 eura, prodao je vikendicu u francuskoj Provansi, kolekciju jedrilica, Audi A8 i posao dekoracije interijera na kojem je i zaradio bogatstvo. Osnovao je organizaciju MyMicroCredit koja pomaže ljudima u zemljama trećeg svijeta i sav novac prebacio na račun organizacije.
Danas bivši milijunaš živi sretniji nego ikad. Nedavno je u intervjuu za njemački Spiegel kazao kako je mu se život poboljšao otkako živi štedljivo. Upitan je li njegov novi život dobar kao što je zamišljao Karl je kazao: "Još je i bolji".
Rabeder priznaje kako je u početku lijepo imati novca jer si možeš prijuštiti mnoge stvari, no dodaje kako je pogriješio kada je mislio da si sve sretniji što više novca imaš. "20 godina sam živio život koji mi nije pristajao", kazao je bivši bogataš.
Iz vile od 320 kvadratnih metara preselio je u drvenu kolibicu od 19 kvadrata i živi od 1.000 eura mjesečno. Održava seminare na teme poput 'Sreća se može naučiti' i 'Dovoljno novca za sreću' i ljude pokušava naučiti kako za sreću nije potrebna gomila novca. Ako zaradi više od 1.000 eura mjesečno višak novca automatski ide na račun njegove organizacije MyMicroCredit.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam