Datum objave: 15. Studeni 2011

Sveučilište u Šibeniku otvorilo debatu: „Tko je veći Šibenčanin“

Dora Žganjer
Dora Žganjer

“Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo inicijativu za osnivanje samostalnog Sveučilišta u Šibeniku na prostoru bivše vojarne Palacin. Šibenski građanski forum od tada je obavio nekoliko sastanaka s rektorima i dekanima zagrebačkog Sveučilišta koji su pokazali veliki interes za uključivanje u projekt i zatražili su da o tome razgovaraju s gradonačelnikom. Molba za dogovorom termina za sastanak poslana je e-mailom prije mjesec dana, međutim odgovor iz Ureda gradonačelnika nije stigao. Zašto do sada taj razgovor nije obavljen i zbog čega gradonačelniče, i dalje niste za samostalno šibensko Sveučilište, je li razlog tome vojarna Palacin koja je možda namijenjena za neku drugu svrhu?“, upitao je vijećnik ŠGF-a Emil Guberina na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća i izazvao ljutnju gradonačelnika Županovića pa i raspravu tko je veći Šibenčanin i kome je više stalo do osnivanja Sveučilišta kao šibenskog proizvoda.
„Ovakvo lamentiranje oko Sveučilišta bez određenih osnova već mi ide na živce. Stotinu puta sam ponovio da nema većeg Šibenčanina od mene i nikog tko više od mene želi Sveučilište u Šibeniku, ali mogućnosti su jedno a želje sasvim drugo“, kazao je Županović i podsjetio da za osnivanje Sveučilišta nedostaju tri najvažnije preduvjeta: profesorski kadar, prostor i financije.
Dodao je kako se prošli tjedan sastao s ravnateljicom Instituta Ruđer Bošković Danicom Ramljak i predstavnicima njemačkog Senckenberg za istraživanje prirode: „Razgovarali smo o jačanju suradnje, obišli Inavis i intenzivno radili na stvaranju pretpostavki za osnivanje Sveučilišta.“
„Tko je veći Šibenčanin ne dokazuje se riječima već djelima. U zadnje vrijeme se spominje samo Inavis kao prostor za Sveučilište, ali on ne može ispuniti potrebe kampusa,“ ostao je pri svome Guberina. „Kako bi Palacin mogao biti prenamijenjen za nešto drugo? Mi smo ti koji krojimo određene planove, a u sadašnjem GUP-u stoji da je Palacin predodređen za projekte visokog školstva, zbog toga ne znam zašto polemiziramo na ovu temu“, ljutio se gradonačelnik kojeg svako toliko na sjednicama Gradskog vijeća dočekaju vijećnika pitanja o projektu Sveučilišta koje se ne miče mnogo s mrtve točke.
„Razočarana sam vašim tvrdnjama. Ja sam, nakon što smo primili e- mail, nazvala gospodina Zvonka Pešića koji mi je sam predložio da se gradonačelnik sastane s dekanima FER-a i FESB-a kad bude u Zagrebu, što će i biti realizirano kroz ovaj tjedan“,  odgovorila  je na Gubrerinino vijećničko pitanje i pročelnica Ureda gradonačelnika Ana Gojanović.

Iz kategorije: Vijesti