Datum objave: 14. Studeni 2011

Gradsko vijeće u zadnji tren donijelo odluku o legalizaciji bespravne gradnje

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Gradsko vijeće Grada Šibenika jednoglasno je podržalo odluku o broju etaža koji se mogu ozakoniti na bespravno izgrađenoj zgradi te podržalo predloženu cijenu za naknadu legalizacije po metru kubnom, svojevrsnu kaznu koju će morati platiti svi koji žele legalizirati svoj objekt.

Donošenje upravo ovih dvaju odluka bio je razlog sazivanja hitne sjednice Gradskog vijeća, jer zakonski rok Vlade za donošenje odluke o broju etaža koje se mogu ozakoniti ističe sutra, 15. studenog. Rok za odlučivanje o visini naknade za legalizaciju istekao je 15. listopada pa je vijećnika Novicu Ljubičića zanimalo zašto ta odluka nije ranije donesena i što se događa ako Ministarstvo odbaci odluku Gradskog vijeća zbog kašnjenja, te umjesto 15 i 20 kuna donese odluku o najskupljoj kazni za naknadu i to 20 i 25 kuna, ovisno o položajnoj zoni. Tajnica grada Valentina Mejić objasnila je da je poslan zahtjev Ministarstvu graditeljstva odakle su potvrdili da kašnjenje šibenskog Gradskog vijeća neće imati štetnih posljedica. Ipak, ostaje pitanje zašto se ovako važna odluka donosi u zadnji čas, kad je Gradsko vijeće imalo 60 dana na raspolaganju za uvrštenje ovih prijedloga odluka na dnevni red. Goran Grguričin, predsjednik Gradskog vijeća pojašnjava da je razlog to što su  stručne službe Grada Šibenika i predlagatelj, ovako važnu odluku uputili prema Gradskom vijeću u zadnji čas, a mogli su je dostaviti na usvajanje već na 23. sjednicu Gradskog vijeća, koja je održana 23.rujna 2011. godine.

Donošenje ovih odluka znači da građani mogu, osim zakonom dozvoljene dvije etaže legalizirati još jednu etažu na bespravno izgrađenom objektu u građevinskoj zoni, i podrum i još jednu etažu izvan građevinske zone, gdje gradnja nije dozvoljena. To bi značilo da u građevinskim zonama, objekti mogu imati prizemlje, tri kata i potkrovlje, a izvan građevinske zone, gdje gradnja nije bila dozvoljena, omogućava se ozakonjenje četiri etaže- podrum, prizemlje, kat i potkrovlje. Donesene su i naknade za legalizaciju po metru kubnom. Gradsko vijeće potvrdilo je najniže kazne od 15, odnosno 20 kuna po metru kubnom, ovisno o položajnoj zoni bespravno sagrađenog objekta.Grad Šibenik je, odlukom o komunalnom doprinosu podijeljen na dvije zone. Prvu zonu čini područje naselja Šibenik omeđeno Njivicama, Meterizama, Šubićevcem, Vidicima i Mandalinom, a u drugu zonu spadaju ostala naselja i dijelovi naselja Grada Šibenika.

U Šibeniku zasad  evidentirano "samo" 280 bespravnih objekata

Vijećnicu Anitu Škugor Kodžoman zanimalo je koliko će Grad uprihodovati od legalizacije bespravno izgrađenih objekata, te koliko takvih zgrada uopće ima na prostoru Grada Šibenika. Pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnju Ljiljana Giljanović kazala je da je građevinska inspekcija zabilježila samo 280 takvih objekata u zadnjih 10 godina. „Taj broj nije tako velik, međutim zakonom je određeno da do 31. 12. ove godine sve jedinice lokalne samouprave moraju ministarstvu dostaviti popis svih nezakonito izgrađenih zgrada na svom području pa ćemo tek tada znati njihov točan broj i novčani iznos koji bi Grad uprihodovao od legalizacije tih objekata“, kazala je Giljanović dodavši kako će komunalni redari i inspektori te građevinska inspekcija sudjelovati u izradi tog popisa.
Krajnji rok građanima za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 31. prosinca 2012. godine, nakon čega će se bespravne građevine koje do tog roka ne krenu u postupak legalizacije opet, do daljnjega- uklanjati.

Iz kategorije: Vijesti