Datum objave: 09. Studeni 2011

Je li jučerašnji prosvjed Primoštenaca bio "namješten"?

Diana Ferić
Diana Ferić

Jučerašnji prosvjed Primoštenaca zbog uređenja Ulice sv Jurja valja prvenstveno gledati  kao predizbornu manipulaciju, tvrdi načelnik Općine Primošten Stipe Petrina, a tome u prilog govori i činjenica da je među prosvjednicima bio i vijećnik HSS -a u Općinskom vijeću Primoštena, koji je s projektom dobro upoznat te predsjednik MO HDZ -a Primošten koji uopće ne živi u toj ulici. Mediji su i značajno napuhali i broj prosvjednika.
U priopćenju primoštenskog načelnika  koje je danas upućemo medijima stoji: "Uređenje ulice koja spaja glavni gradski trg i dvorište župne Crkve sv. Jurja na vrhu primoštenskog poluotoka, interes je svih građana Primoštena, ali i njezinih stanovnika jer se ono provodi prije svega radi rješavanja komunalnih problema - odvodnje i instalacija - i sanacije uništenog popločenja.
 
Istim projektom predviđeno je da ulica nakon uređenja postane pjeąačka zona, a da promet motornim vozilima bude ograničen na hitne slučajeve. Na taj se način ulica u samom srcu primoątenskog poluotoka, kojom se ljeti kreće glavnina turista koji posjećuje Primošten, kao i lokalno stanovništvo na putu prema mjesnoj crkvi, oslobađa prometa i uklanjaju suľenja koja nastaju parkiranjem automobila.
 
Za planirane radove Općina Primošten je osigurala sve dozvole, a tokom postupka objavljen je i javni poziv građanima na uvid i davanje primjedbi na projekt - kojih nije bilo.
 
Činjenica je da ponekad interesi cjelokupne društvene zajednice nisu istovjetni ineresima pojedinaca, u ovom slučaju dijela stanovnika ove ulice koji žele nastaviti parkirati automobile ispred ulaza u svoje kuće.
 
Razvijajući projekte koji su donosili bolju kvalitetu života u Općinu Primoąten i iz godine u godinu sve veći broj turista, vodstvo Općine je često u počecima projekata nailazilo na prepreke i nerazumijevanje i među samim građanima Primoštena. No, jednako su tako, ti isti projekti, po zavrąetku, bili pozdravljani odobravanjem građana.
 
Razlika je što se sada, u predizborno vrijeme, umiješala i politika koristeći početak radova u Ulici sv. Jurja kao priliku za medijski linč i manipulaciju gledateljstvom. O tome svjedoči  i činjenica da su među prosvjednicima bili i općinski vijećnik iz redova HSS-a koji je sasvim sigurno upoznat s detaljima projekta, kao i predsjednik MO HDZ-a Primoąten koji uopće ne živi u toj ulici.
 
Neprimjereno je u izvještavanju nekih medija napuhan i broj prosvjednika, žitelja ove ulice, s 30-ak na stotinu ili dvije stotine, koliko ih živi u cijeloj primoštenskoj jezgri.
 
Vodstvo Općine Primoąten kao i načelnik Stipe Petrina osobno rade za opću dobrobit svih stanovnika Primoštena, što potvrđuje i današnji izgled mjesta kao i izvrsni turistički rezultati koje Primošten poste iz godine u godinu., kaže se u priopćenju načelnika Općine Primošten Stipe Petrine. 

Foto: simulacija budućeg izgleda Ulicve sv. Jurja 

 

Iz kategorije: Vijesti