Datum objave: 09. Studeni 2011

Baby boom u kninskom rodilištu i zbog rodilja iz Šibenika

Dora Žganjer
Dora Žganjer

 Među 188 mališana, koliko ih je od početka godine rođeno u kninskoj bolnici "Hrvatski ponos"  15 -ak posto su bebe iz Šibenika čije su majke došle samo zbog poroda u Knin. Da žene iz Šibenika sve češće dolaze roditi u Knin više i nije novost, a samo u ovoj godini 13 Šibenčanki u Kninu su rodile kao pacijentice doktorice Mire Hemerich, koja zadnjih godinu i pol radi u toj bolnici.
U kninskoj bolnici potvrdili su nam  da u zadnje vrijeme često dolaze rodilje iz Šibenika.  Ta bolnica odišnje je prosječno imala oko 180 poroda, a prošle godine ta brojka je skočila na 220. Osim doktorice Hemerich, koja je zbog sukoba s šefovima u šibenskom rodilištu prešla u Knin, pacijentice dolaze i zbog odlično opremljenog rodilišta, visoke kvalitete usluga i ugodne atmosfere. Novost je  i da je kninska bolnica ovih dana dobila i stolicu za rađan je, a mnogi upravo sjedeći položaj smatraju najprirodnijim za donošenje bebe na svijet. 
Na forumima koji se bave trudnoćom i porođajima žene kninskom rodilištu ne nalaze niti jednu manu. Nema gužvi, dnevno se obavi najviše pet poroda pa se doktori i sestre mogu posvetiti svakoj ženi, u sobama leže najviše dvije žene dok ih je u šibenskom rodilištu četiri ili pet. Pri porodu je cijelo vrijeme prisutan ginekolog i babica, rodilja ni na trenutak ne ostaje sama. Nakon rođenja djeteta, svi posjetitelji moraju nositi zaštitnu odjeću prilikom posjeta, sestre maksimalno potiču dojenje, a bebe se samo kratko odnose na kupanje i presvlačenje.

Sve ovo ne ide u prilog šibenskom rodilištu gdje je prije rata znalo biti i do 1000 rođene djece godišnje, a sad ih se toliko rodi u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji, dok se u šibenskoj bolnici ta brojka ustalila na oko 700. Od šefa ginekologije Nikice Živkovića doznajemo da se do danas rodilo 518 mališana, što je 35 do 40 poroda manje nego prethodnih godina, upravo zbog odlaska trudnica u Knin.
Trudnice šibenskom rodilištu zamjeraju kaotičnu atmosferu, gužvu u sobama, neljubazno osoblje i neuređen odjel rodilišta. Ovo zadnje bi uskoro moglo biti riješeno jer je nabavljeno 6 milijuna kuna za obnovu rodilišta, a radovi bi trebali početi do kraja ove godine.
Inače, rebalansom proračuna Grada Šibenika povećana su sredstva roditeljima novorođene djece za 114 tisuća kuna, što je znak da se napokon rađa više djece. Pitanje je samo gdje- u Šibeniku ili Kninu?

Iz kategorije: Vijesti