Datum objave: 08. Studeni 2011

Počelo cijepljenje protiv sezonske gripe

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Danas na područje cijele Hrvatske počinje cijepljenje protiv sezonske gripe. U šibenskom Zavodu za javno zdravstvo prvi dan cijepljenja dočekali su spremni, sa 19 tisuća doza cjepiva, a do kraja tjedna očekuju još toliko doza. „Od 19 tisuća cjepiva koje za sad imamo, dvije tisuće je adjuvantirano cjepivo registrirano za osobe starije od 65. godina koje spadaju u rizičnu skupinu. Jedan dio cjepiva prilagođen je djeci kao najmlađim i osjetljivim pacijentima“, kaže Ankica Parat Baljkas voditeljica službe epidemiologije.
Cjepivo je, kao i dosadašnjih godina besplatno za osiguranike HZZO- a starije od 65 godina, osobe koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od komplikacija gripe (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, trudnice itd.), djeca s kroničnim bolestima, zaposleni u zdravstvu i ostali zdravstveni djelatnici koji sudjeluju u njezi bolesnika.
Parat Baljkas kaže da su već jutros pacijenti stigli na cijepljenje, posebno oni starije dobi kojima je cjepivo besplatno, a još se ne može govoriti o većem ili manjem interesu jer je cijepljenje tek počelo. Svi zainteresirani svoju dozu cjepiva mogu dobiti u ambulantama opće prakse i na Zavodu za javno zdravstvo.
Podsjetimo da ovogodišnje cjepivo protiv sezonske gripe u sebi sadrži antigene virusa A H3N2, soj virusa B te virusa A H1N1, koji je bio izazvao pandemiju tzv. svinjske gripe. U Europi još nema češćih oboljenja od sezonske gripe već samo pojedinačnih registriranih slučajeva, i to izazvanih virusom A H1N1, kojega sadrži i ovogodišnje cjepivo.

Iz kategorije: Vijesti