Datum objave: 07. Studeni 2011

Cvjetni dom skrbi i o umirovljenicima koji žive sami u svojim domovima 

Diana Ferić
Diana Ferić

Dolaskom na čelo Cvjetnog doma u Šibeniku Nede Klarić nastavljen je i usavršen projekt pripremanja ručka za umirovljene Šibenčane koji žive u svojom kućama i stanovima, a teško mogu sami o sebi skrbiti, koji je bio prekinut prije godinu i pol dana, a krenuo je od danas. Za sada se ih se prijavilo dvadesetak, a mogu birati hoće li dolaziti na ručak u restoran Cvjetnog doma, nositi sami ručak u svoj dom ili pak da im se ručak dostavi na njihovu adresu.

Kompletan ručak za 20 kuna

Objed koji sadržava juhu, glavno jelo salatu i desert košta samo 20 kuna. Doprema na njihove adrese moguća zahvaljujući tomu što je Crveni križ u Šibeniku ponudio da će to besplatno raditi njegovi volonteri. Za sada imaju šest korisnika kojima ručak stiže na kućnu adresu, a ostali dolaze sami u Dom. "Odlučila sam obnoviti ovaj projekt prvenstveno kako bismo svima onima koji se koliko - toliko mogu skrbiti o sebi omogućili da odgode svoj dolazak u Dom i da ostanu živjeti u okolini na koju su navikli jer je to za njih najsretnije rješenje. Zalažem se za to da se razvija upravo ta izvaninstitucionalna skrb o starima i nemoćnima i da ih se ne "čupa" iz njihove životne sredine što je puno humaniji pristup. Mislim i da je za sve koji su pokretni dobro da prošetaju do Doma, pa tu i ručaju i druže se sa svojim vršnjacima kako bi obnovili svoj društveni život koji im je nužan. Cijena ručka je simbolična, a mi je možemo podnijetu jer dnevno za naše korisnike spremimo oko 300 objeda pa nam tih 20 ili 50 ne predstavljaju trošak koji ne možemo podnijeti. Veseli nas što možemo pomoći našim umirovljenicima i malo ih više usrećiti.", objašnjava Neda Klarić.Slavko Bakula
Svi koje smo danas zatekli na ručku ili smo ih posjetili u njihovim domovima, zajedno s predstavnicima Crvenog križa, oduševljeni su tom pogodnosti koja je i njima samima ali i njihovoj djeci ili nekom drugom tko se do sada brinuo njihovom ručku značajno olakšala život. Stopostotni invalid Slavko Bakula, koji je od svoje sedme godine potpuno slijep i bez obje ruke, nakon što je nastradao od mine zaostale iz Drugog svjetskog rata, dočekao je vedar i odlično raspoložen predstavnike Crvenog križa koji su mu u njegov dom donijeli ručak: "Ne mogu vam opisati koliko sam sretan što nam je Cvjetni dom ovo omogućio. Otkako mi je prije godinu i pol dana umrla supruga ručak su mi svaki dan donosili sin ili snaha, a kako se snaha u međuvremenu ozlijedila to je skoro pa postalo nemoguće tako da je ova mogućnost došla u pravi čas. ", priznaje Slavko koji je pred nama spretno stavio pomagala na svoj desni batrljak i spretno uzeo žlicu i bez ičije pomoći "navalio" na upravo dospjeli objed i usput ispričao kako redovno prati, bolje rečeno sluša, TV program te čita novine i knjige jer zna Braillovo pismo, jer kako je krajnje optimistično dodao, "živjeti se mora".

Tračak svjetla u samačkim staračkim životima

Svi mi koji nismo hendikepiran kao on i možemo puno više uživati u životu, a često se žalimo kao da su nam sve lađe potonule možemo se samo posramiti pred optimizmom i vedrim duhom tog čovjeka. Njegov sin koji mu je uvijek "pri ruci" potvrdio nam je da mu ova mogućnost dostave ručka na kuću znači veliko olakšanje. Svi drugi kojima je danas stigao bogati objed u kuću uglavnom su nepomični i žive sami tako da im je to bio zaista tračak svjetlosti i optimizma u njihovim bolešću i samoćom opterećenim životima.

Iz kategorije: Vijesti