Datum objave: 07. Studeni 2011

Proračun Grada Šibenika smanjen za 3 milijuna kuna

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Zbog krize i sve teže gospodarske situacije projekcije gradskog proračuna za 2011. godinu nisu urodile plodom, pa je bilo potrebno ići u izmjene i smanjenje proračuna za 2 milijuna i 929 tisuća kuna, odluka je koju je gradonačelnik Ante Županović danas uputio Gradskom vijeću na glasanje.
Gradski proračun usvojen u prosincu 2010. godine iznosio je 191 milijun i 427 tisuća kuna, a sad je smanjen za 2 milijuna i 929 tisuća kuna, i iznosi 188 milijuna i 498 tisuća kuna.

Na rashodovnoj strani brišu se neki kapitalni projekti koji su predviđeni u proračunu za ovu godinu, te se prebacuju u proračun za 2012. godinu koji će uskoro biti donesen. Među njima je projekt izgradnje podzemnih kontejnera od 700 tisuća kuna, koji se neće uspjeti izrealizirati do kraja godine, a potpisan je i aneks ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će sufinancirati taj projekt. Isti Fond sufinancira i Projekt modernizacije javne rasvjete vrijedan oko 2 milijuna kuna koji se također prenosi u iduću godinu, jer još nije potpisan ugovor s Fondom. Iz proračuna se briše i stavka o kupnji zemljišta za zgradu POS-a jer je Grad pronašao svoju parcelu s riješenom komunalnom infrastrukturom pa se projekt prenosi u 2012. godinu kao i projekt izgradnje komunalne infrastrukture u Njivicama.

Privremeno se odustaje i od izgradnje pješačkog pothodnika na Tehnološkoj cesti, uređenja okoliša oko OŠ Tin Ujević te popločavanja Ulice don Krste Stošića u staroj gradskoj jezgri.
Iako nije bilo planirano u ovogodišnjem proračunu, Grad je morao naći sredstva za nametnute obveze tj. sufinancirati dovršetak obnove Tehničke škole te dovršetak ceste Dubrava- Podi, projekte za koje je gradonačelnik bio često prozivan na sjednicama Gradskog vijeća. Rebalansom proračuna Muzej grada Šibenika dobiva dodatnih milijun kuna, za dovršetak projekta uređenja stalnog postava što bi trebalo biti gotovo do proljeća 2012. godine.

Zakupcima gradskih stanova i dalje 10 posto niže rente

Pročelnica gradskog ureda za financije Ksenija Slavica objasnila je da su proračunski rashodi smanjeni za 9 milijuna i 711 tisuća kuna te podsjetila da je manjak u proračunu iz prethodnih godina iznosio oko 27 milijuna kuna, od čega je sadašnja gradska uprava uspjela pokriti 20 milijuna kuna, a dug od oko 7 milijuna kuna ostaje za pokriti iz prihoda ovogodišnjeg proračuna. „Prihodi od poreza na imovinu te porez na promet nekretnina nisu ostvareni kako je planirano, dijelom i zbog zbog promjene cijena na tržištu nekretnina što je teško unaprijed predvidjeti. Za milijun i 300 tisuća kuna smanjeni su prihodi od zakupnina u vlasništvu grada, jer grad nije htio zakupcima ukidati odluku o 10 posto nižoj cijeni zakupnina koja će unatoč krizi biti i dalje na snazi. Novina je da prihodi od vodnog gospodarstva od početka ove godine, umjesto u gradski proračun, idu koncesionaru, dakle Vodovodu pa su i ti prihodi smanjeni za oko 7 milijuna kuna“, kazala je Slavica.

Iz kategorije: Vijesti