Datum objave: 03. Studeni 2011

Antifašizam još nije dovoljno cijenjen dio hrvatske povijesti

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Predstavnike Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije i to  v.d. predsjednika Krstu Lambašu, Slavka Matića i Zoru Čeko primili su danas, u povodu sjećanja na 3. studenog 1944. godine, kada je Šibenik oslobođen od fašističke okupacije  gradonačelnik Grada Šibenika dr. Ante Županović i njegovi zamjenici Franko Vidović i Petar Baranović. Gradonačelnik je podsjetio kako se svi važni datumi šibenske povijesti ne smiju zaboraviti , već ih se treba , prije svega radi naraštaja koji dolaze, sjećati: "Ponosni smo na svoju prošlost koja je bila teška i burna i trebamo odati dužnu zahvalnost svima onima koji su nam omogućili život u slobodi. Antifašizam je tekovina kojom se ponose brojni narodi, a hrvatski antifašisti su odigrali značajnu ulogu u borbi protiv velikoga zla koje je zadesilo tadašnju Europu i svijet. Zato se danas prisjećamo svih onih Šibenčanka i Šibenčana koji nisu više s nama, i koji su se u teškom i odlučujućem trenutku hrvatske povijesti svrstali uz antifašizam i sile pobjednice Drugoga svjetskog rata.“, kazao je gradonačelnik.
Članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije kazali su kako se antifašizam u Hrvatskoj još uvijek ističe samo kada trebamo Europi i svijetu poručiti da smo i mi Hrvati dio antifašističke Europe, dok s druge strane, unutar Hrvatske antifašizam se još uvijek ne cijeni dovoljno kao važan dio naše povijesti
Na današnji dan, prije točno 67 godina, 3. studenoga 1944., Šibenik je oslobođen od fašističke okupacije. Slobodarski i ponosan grad, prednjačio je tijekom Drugog svjetskog rata u narodnooslobodilačkoj borbi i pružanju otpora fašističkim okupatorima i njihovim slugama u nastojanjima da zagospodare ovim dijelom hrvatske zemlje. U sjećanje na sve poginule šibenske antifašiste gradonačelnik Županović, njegov zamjenik Petar Baranović i članovi Zajednice udruga Zora Čeko i Slavko Matić još u ponedjeljak su položili vijenac i zapalili svijeću kod Spomen-kosturnice na Gradskom groblju Kvanj. (Grad Šibenik)

 

Iz kategorije: Vijesti