Datum objave: 01. Studeni 2011

Cvijeće i svijeće za pokojnike

Diana Ferić
Diana Ferić

Diljem Hrvatske pa tako i na šibenskom području danas, na blagdan Svih svetih, njegujući spomen na svoje pokojnike  građani u tišini obilaze njihove , ukrašavaju ih cvijećem i pale svijeće za njihove duše. Misno slavlje u katedrali svetog Jakova u 11 sati predvodit će šibenski biskup Ante Ivas. Na gradskom groblju Kvanj zadušnicu za sve koji počivaju na grobljima Šibenske biskupije biskup Ivas predvoditi će u 15 sati.

Šibenski biskup Ante Ivas također će u srijedu,  2. studenog na Dušni dan, predvoditi i  misu zadušnicu za sve preminule biskupe, svećenike, redovnike i redovnice Šibenske biskupije. koja će  u katedrali svetog Jakova početi u 19 sati.

Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, dva dana u godini, 1. i 2. studenog vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima: to su blagdan Svih svetih i Dušni dan. Ne tek uspomena, nego i zapretana vjera u prekogrobni život i Božju nagradu daje pravi smisao ovim danima i onomu što u njima činimo.
"Pod izrazom "svi sveti", ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veće mnoštvo onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu pa se svih njih  časti blagdanom Svih svetih. 

Iz kategorije: Vijesti